Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Antalya Şube Başkanı Abdullah Kayser vergi diliminde adalet hakkında Akdeniz Gerçek’e açıklama yaptı. Vergi dilimlerinin tekrar gözden geçirilmesini isteyen Abdullah Kayser vergi diliminde adalet çağrısında bulundu.

OECD verilerine göre, Türkiye gelir eşitsizliği bakımından Meksika, Şili ve Kosta Rika’nın ardından dördüncü sırada yer aldığını ifade eden Kayser, “Dünyada gelir eşitsizliği bakımından OECD rakamlarına göre ülkemiz MEKSİKA- ŞİLİ ve KOSTA RİKA'nın altında 4. sırada yer almaktadır. Bu durum da gelir eşitsizliğinin acil dengelenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle ücret üzerindeki vergi yükünün vergi oranlarında ve vergi dilimlerindeki düzeltmeler, çalışanlar açısından düzenlenmeli. Ocak ayında alınan maaş Aralık ayında da alınabilmelidir” ifadelerini kullandı.

İşverenlere Yapılan Vergi Düzenlemeleri

TES-İş Antalya Şube Başkanı Kayser, geçmiş yıllarda işverenler için 11-12 kez vergi düzenlemesi yapılmış olmasına rağmen, çalışanlar için benzer düzenlemeler yetersiz kaldığını ifade etti.

KATKIYI DEVAMLI ÇALIŞAN VERİYOR

Devletin, işverenlerin sigorta primlerini üstlenmesine rağmen, işverenlerin bu destek süresi dolduktan sonra çalışanları işten çıkardığını belirten Kayser, “Katkıyı devamlı çalışan kesim vermekte, işveren kesimi ise devamlı almaktadır. Bugüne kadar işverenlerin istihdam yaratacağı sebebiyle devletimiz sigorta primini devamlı üstlenmiştir. Ancak işverenlerimiz 6 aylık süre dolduktan sonra çalışanın işine son vermiştir” dedi.

TALEPLER GÖZ ARDI EDİLDİ

Kayser, 9 Temmuz 2024 tarihinde TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK tarafından yapılan ortak açıklamada yer alan taleplerin, TBMM’ye sunulan yeni teklifte yer almadığını belirtti.

32 Ülke Temsil Edilecek: Hakan Fidan'dan BRICS Açıklaması 32 Ülke Temsil Edilecek: Hakan Fidan'dan BRICS Açıklaması

“VERGİ DİLİMİNDE ADALET SAĞLANMALIDIR”

 Talepler arasında, vergi dilimlerinde adalet sağlanması, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması ve vergi oranlarının yeniden gözden geçirilmesi hakkında Akdeniz Gerçek’e konuşan Abdullah Kayser, “Vergi diliminde adalet sağlanmalıdır. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“VERGİ DİLİMLERİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Geçmişte vergi dilimlerine Kasım-Aralık aylarında girilirken, günümüzde bu süreç Mart-Nisan aylarına kadar geriledi. Bu durum, çalışanların mağduriyetini artırıyor diyen Kayser, “Vergi dilimleri ve oranları tekrar gözden geçirilmeli aksi takdirde çalışanlar mağdur olmaktadır” dedi.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALIDIR

En düşük emekli maaşı düzenlemesiyle 12.500 TL'ye çıkarılmış olsa da bu miktarın yeterli olmadığı, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiği ifade eden Başkan Kayser, “En düşük emekli aylığı düzenleme ile 12.500 olmuştur; yeterli değildir, en düşük emekli aylığı asgari ücret kadar olmalıdır.” dedi.

“KİRA, EĞİTİM, SAĞLIK GİDERLERİ VERGİDEN MUAF OLMALI”

Devletin, işverenlerin ödediği SGK primlerinin % 5’ini karşıladığı gibi, çalışanların ödediği SGK primlerinin de aynı şekilde karşılanması gerektiği dile getiren Kayser, “Asgari ücretlilerimizden vergi alınmamalı, çalışanlarımızın vergi oranı da fazla olmamalıdır. Çalışanlarımızın ödemiş olduğu kira, eğitim ve sağlık gibi giderleri vergiden muaf olmalı, işverenlerin ödemiş olduğu SGK primimizin % 5'ini devlet karşılamaktadır. Çalışanların ödemiş olduğu SGK primi de aynı şekilde karşılanmalıdır. Örgütlenmenin önü açıldığı takdirde kayıt dışı da önlenecektir. Böylelikle bütçemize % 4 ile % 11 arasında katkısı olacaktır” şeklinde konuştu.

Toplumsal Refah ve Ekonomik Sürdürülebilirlik

Bu konuda tüm vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları, sürece destek vermeye davet eden Abdullah Kayser, “Vergide adalet, toplumumuzun ekonomik ve sosyal dengesi için hayati öneme sahiptir. Bu konuda hazırladığımız öneri ve taleplerimizin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme gelmesi, çalışanlarımızın hak ettiği adil ve şeffaf bir vergi sistemine ulaşmamız açısından büyük bir adım olacaktır. Vergide adaletin sağlanması, toplumsal refahın ve ekonomik sürdürülebilirliğin anahtarıdır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Necdet Görkem SUCU