Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de 137,297 binanın zarar gördüğünü açıkladı, bu da binaların yarısının hasar aldığı anlamına geliyor. Değerlendirmeye göre, bu binaların dörtte biri yıkılmış, onda biri ağır hasarlı, üçte biri ise orta derecede hasar görmüş durumda.

BM Çevre Programı'nın raporuna göre, Gazze'deki yaklaşık 40 milyon ton molozun temizlenmesi için 250 ila 500 hektarlık dev depolama alanlarına ihtiyaç duyulacak. Bu molozların ne kadarının geri dönüştürülebileceği belirlendikten sonra depolama ihtiyacı netleşecek.

Yıkılan evler 2040 yılına kadar inşa edilebilir

BM Kalkınma Programı (UNDP), savaş sırasında yıkılan evlerin en iyi senaryoda bile 2040 yılına kadar yeniden inşa edilebileceğini belirtti. Bölge genelinde yeniden inşanın toplam maliyetinin 40 milyar dolara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

ABD Donanması'na Ait  EA-18G Growler Savaş Uçağı Washington'da Düştü ABD Donanması'na Ait EA-18G Growler Savaş Uçağı Washington'da Düştü

Çatışmanın bölgedeki sağlık, eğitim ve refah seviyelerini ciddi şekilde etkilediği vurgulandı. UNDP'nin değerlendirmesi, Gazze'nin kalkınma seviyelerini 1980'lerin seviyelerine geri döndürebileceğini ve uzun yıllar süren kalkınma çabalarını yok edebileceğini ortaya koydu.

Gazze Sivil Savunma Kurumu'nun verilerine göre, moloz yığınlarında bulunan patlamamış mühimmat her hafta 10'dan fazla patlamaya yol açarak ciddi can ve mal kaybına neden oluyor. Bu durum, bölgedeki güvenlik tehdidini arttırıyor ve yeniden inşa çalışmalarını zorlaştırıyor.

Kaynak: Haber Merkezi