1980’lerde son kullanıcıya ulaşan bilgisayarlar 2000’li yıllara gelindiğinde oyunlardan para kazanabilen bir nesle evrildi. Öyle görünüyor ki gaming ve gamerlık daha uzun süre bizimle. Bunun çok sayıda sebebi olabilir ancak duygu durumuna ettiği etki yadsınamaz. Bir maçta ya da yarışta çok iyi giderken ve sonraki galibiyetin yolunu gözlerken işlerin bir anda değişmesi ve bozguna uğramak mümkün. Arkası çorap söküğü gibi gelir. Üst üste hatalar yaparken daha biraz önce durdurulamayan bir güç olan karakteriniz artık oyundan yok olmak üzeredir. Peki bu performans düşüklüğüne sebep ne?
Ya da bu tip durumların üstesinden gelinebilir mi? Elbette gelinebilir. 90’ların sonunda yasaklanan casinolarda kumar bağımlılığı geliştirenler gibi sitelerde oyun oynarken bu zararı görmüyor. Peki neden?
Cevabı oldukça basit. Üstelik oyunda bu istikrarı sürdürebilmek için son teknoloji donanım ya da yazılımlara ihtiyaç yok. Tek yapılması gereken mola vermek! Bu güçlü aracı rutininize entegre ettiğinizde değişikliklere şaşıracaksınız.
Mola Verme Gerekliliği Arkasında Yatan Bilimsel Açıklama
Beyninizi yüksek güçlü bir bilgisayar olarak hayal edin. Tıpkı herhangi bir bilgisayar gibi, aşırı ısınmayı ve çökmeyi önlemek için ara vermek gerekir. Oyun sırasında beyniniz sürekli olarak bilgiyi işler, karar verir ve uyaranlara tepki oluşturur. Bu yoğun yaratım süreci bilişsel kaynaklarını tüketerek daha az odaklanmaya, daha anlamsız tepki sürelerine ve dolayısıyla daha çok hayal kırıklığına yol açar.
Illinois Urbana-Champaign Üniversitesinde yapılan en yeni çalışmalardan birinden örnek verelim. Buna göre kısa molaların bilişsel işlevi ve dikkati artırabileceği ortaya kondu.Bunu beyninizi 'yeniden başlatma' olarak düşünebilirsiniz. Bu şekilde oyuna yenilenmiş şekilde ve hamlelerinize hakim olarak geri dönebilirsiniz.
Molalarla İlgili Süreler: Ne Kadar ve Ne Sıklıkta?
Peki, molalarınız ne kadar uzun olmalı? İdeal süre yaklaşık 5-10 dakika arasıdır. Bu zaman dilimi, oyun akışınızı çok fazla bozmadan beyninizin yeniden şarj olmasını sağlar. Oyunun yoğunluğuna bağlı olarak 30-60 dakikada bir mola vermeye çalışın.
Peki ya League of Legends (LoL) oyunundaki destansı takım savaşları veya birinci şahıs nişancı (FPS) oyunlarındaki o heyecan verici çatışmalar? İşte burada takımla iletişim devreye giriyor.
Çok Oyunculu Oyunlarda Mola Sorunu : Takım Ruhu ile Zihinsel Kapasite
Arkadaşlarla oyun oynayarak vakit geçirmek elbette harika bir sosyalleşme yolu ancak bunu yaparken mola koordinasyonu sağlamak biraz zor olabilir. Herkese zihinsel olarak tazelenme ihtiyacı farklı olabilir. Bu yüzden takımınızın arkasına aldığı rüzgarı bozmamak için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Önceden Haber Verme: Takım arkadaşlarınıza kısa bir mola planladığınızı önceden bildirin.
- Doğal Mola Noktaları: LoL'de turlar arasında veya FPS oyunlarında yeniden doğma süreleri sırasında oyun içindeki doğal duraklama noktalarına denk getirin. Bu, takımınızın stratejisini en az şekilde etkileyecektir.
- Hızlı Aktiviteler: Molanızı zihninizi ve vücudunuzu yeniden şarj eden aktiviteler için kullanın - ağzınıza sağlıklı bir atıştırmalık atın.
Bunun dışında, kısa molaları esneme hareketleri yaparak veya biraz temiz hava almak için dışarı çıkarak geçirebilirsiniz.
Mola Planınızı Oyun Türüne Göre Ayarlayarak Performansınızı Arttırabilirsiniz
Oynadığınız oyun türü de mola programınızı etkileyebilir. Counter-Strike: Global Offensive gibi hızlı tempolu FPS oyunlarında daha kısa ve sık mola vermek (20-30 dakikada bir) ideal olabilir. Bu, tepki sürenizi ve odaklanmanızı zirvede tutmanıza yardımcı olur.
LoL gibi daha stratejik oyunlar için biraz daha uzun molalar (45-60 dakikada bir) faydalı olabilir. Bu, oyun durumunu analiz etmenize ve bir sonraki hareketinizi net bir kafayla planlamanıza olanak tanır.