Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta başlayan portakal hasat sezonunda 650 bin ton civarında üretim gerçekleşiyor. Bu üretimin yüzde 80'i iç piyasaya, yüzde 20'si ise ihracata yönlendiriliyor.
Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta başlayan portakal hasat sezonunda 650 bin ton civarında üretim gerçekleşiyor. Bu üretimin yüzde 80'i iç piyasaya, yüzde 20'si ise ihracata yönlendiriliyor.
Türkiye'nin önemli portakal üretim merkezlerinden Doğu Akdeniz bölgesinde, Aralık ayı itibarıyla portakal hasadı başladı. Toplam 1 milyon 300 bin ton civarındaki üretimin yarısı, Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş'taki bahçelerden karşılanıyor. Mersin'de ise farklı cins portakalların yetiştirildiği onlarca dönüm bahçede, 5 TL civarında alıcı bulunarak iç ve dış piyasaya gönderiliyor.
Mersin Erdemli'de bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 200 dönüm alanda 8 farklı cins portakal üretimi gerçekleştiriyor. Enstitü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, 'Turunçgillerde erkencilik, geççilik, çekirdeksizlik, meyve et rengi gibi özellikleri ön plana alarak Ar-Ge çalışmaları yapmaktayız' diyor.
Dr. Ünlü, Türkiye genelinde 1 milyon 300 bin ton civarında portakal üretildiğini belirterek, 'Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta 650 bin ton civarında üretim yapılmaktadır. Aralık ayında başlayan hasat, Mayıs ayının ortalarına kadar devam etmektedir' şeklinde konuştu.
Enstitü Müdürü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde 200 dönümde 8 farklı cins portakal üretildiğini vurgulayarak, 'Rekoltemiz diğer turunçgillerde olduğu gibi yüksek. Ülkemizde üretilen portakalların yüzde 20'si ihracata gitmekte, geri kalanı ise iç piyasada tüketilmektedir' dedi.
Dr. Ünlü, kış mevsiminde iç piyasada zevkle tüketilen portakalların C vitamini açısından zengin olduğuna dikkat çekerek, 'Bu sene rekoltemiz diğer turunçgillerde olduğu gibi yüksek. Turunçgiller, C vitamini açısından en yüksek içeriğe sahip olduğundan sofralarda tercih ediliyor' şeklinde konuştu.