Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Denizli köyü sınırlarında yer alan ve Selçuklu dönemine ait olan 750 yıllık kervansaray, yüzyıllara meydan okuyor.

​​​​​​​İpek Yolu üzerinde, 13. yüzyılın sonu ile 14. yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin edilen bu tarihi yapı, dış cephesindeki yıkıntılara rağmen ayakta kalmayı sürdürüyor. İç mekânı ise hâlâ ihtişamını koruyor.

Kervansarayın dış kapısından girildiğinde, ortada büyük bir salon ve sağda ve solda iki oda bulunuyor.

Toplamda altı bölümden oluşan bu yapı, köy sakinlerinin ilgisini çekiyor. Köylüler, nadir bulunan bu tarihi kervansarayın restore edilip turizme kazandırılmasını istiyorlar.

Köy muhtarı Cafer Çağlar, kervansarayın 750 yıllık olduğunu belirterek, "Selçuklular döneminde yapılan bir handır. Bu kervansaray ticaret yolu üzerinde bulunuyor. Burayı korumaya gücümüz yetmiyor. Tarihi eserlerimizi korumamız lazım. Bu bizim kültürümüzdür ve bunları kaybetmememiz lazım" dedi.

Çağlar, 2000'li yıllardan bu yana kervansarayın bakımının yapılmadığını ifade ederek, "Kervansaray halen ayakta ve çok güzel duruyor ama zamanla yıpranıyor. İçerisindeki kabartmalar zamanla dökülmüş durumda. Bu yapının zamana direnmesi gerçekten takdire şayan" diye konuştu.

Bölge halkı olarak kervansarayın restore edilmesini istediklerini vurgulayan Cafer Çağlar, "İnsanlar buraya geldiğinde oturacak yerleri olsun.

Burada yöresel ürünlerimizi sergileyebileceğimiz bir yer olursa, gelen ziyaretçiler de rahat eder. Burası restore edilmeli ve bu yapı bölgede tektir.

Bu çevrede bu şekilde bir tarihi eser yok. Kervansarayın girişinde iki konaklama odası var. Bu alan aslında 40 dönümlük bir araziye sahip.

Bu kadar büyük olmasının sebebi hayvanların dışarıda da barındırılabilmesidir. Zaman içinde işgal edilip kervansarayın dibine kadar evler yapılmış.

Devletimiz bu konuda bize yardımcı olursa çok seviniriz" dedi.

Çağlar ayrıca, "Burası aynı zamanda çok serin. Bunun sebebi taş yapı olmasından kaynaklıdır.

Dışarıda hava ne kadar sıcak olursa olsun içeride serinliği hissedersiniz" diye ekledi.

​​​​​​​Tarihi kervansaray, taş yapısı sayesinde yazın sıcak havalarda bile serin kalmayı başarıyor.