KAYNAK: HABER MERKEZİ
Çin:
Çinliler, yeni yıla mandalina ile girerken, bu meyvenin bereketi simgeliyor olmasıyla öne çıkıyor. Küçük çocuklar arasında popüler olan kırmızı hediye kartları, sevdiklerine ufak sürprizler yapmak için kullanılıyor.
Fransa:
Noel arifesi çocukları şömine başına çeken Fransızlar, "Pére Noel"in ayakkabıları doldurmasını beklerken, yılbaşı sofrasının vazgeçilmezi "Bouche de Noel" pastasıyla tatlı bir sona ulaşıyorlar.
Danimarka:
Danimarkalılar, yeni arkadaşlıklar kurmak için seçtikleri kişinin evinin kapısına tabak ya da bardak atarak eğlenceli bir dilek ritüeli gerçekleştiriyorlar.
İspanya:
İspanyollar, yılbaşı gecesini meydanlarda kutlayarak, her çalan saatte ağızlarına birer üzüm atarak dileklerde bulunuyorlar. 12 üzüm, her ay için bir dilek anlamına geliyor.
Estonya:
Estonyalılar, yeni yıl gecesinde 7, 9 ya da 12 çeşit yemek tüketerek, gelecek yılın güçlü geçeceğine inanıyorlar. İlginç bir diğer gelenek ise evi ziyaret eden ruhların olduğuna inandıkları için yemekleri tamamen bitirmemeleri.
Tayland:
Yeni yıla temiz bir başlangıç yapmak adına Tayland'da su savaşları düzenleniyor.
İrlanda:
İrlandalı bekar kadınlar, yeni yılda şans ve evlilik için yastıklarının altına ökse otu yaprağı koyuyorlar.
Avustralya:
Avustralyalılar, ortaçağ ve pagan inanışlarına göre kötü ruhları uzaklaştırmak için gürültü çıkartıyorlar. Yaz mevsimini değerlendiren Avustralyalılar, plaj partileri düzenleyerek uzun sakallarla sörf yapıyorlar.
İsveç:
İsveçliler, lusserkatter isimli safranlı tatlıları paylaşarak, bademi bulanın evlilikle ödüllendirileceğine inanıyorlar.
Hindistan:
Hindistan, renkli çiçekler ve canlı renkli kıyafetlerle dolup taşıyor. Muz ve mango ağaçları süsleniyor ve özel eşyaların konulduğu kutular başucuna yerleştirilerek mutluluk ve bereket dilekleri sunuluyor.
Belarus:
Belaruslular, bekar kadınları yere oturtup mısır koçanlarıyla evlenme sırasını belirlemeye çalışıyorlar. Horozun, mısır koçanını yemesiyle birlikte o kişinin yeni yılda evlenecek olan ilk kişi olduğuna inanılıyor.
Finlandiya:
Finlandiyalılar, eritilmiş küçük bir teneke parçasını suya atarak şeklini inceleyerek gelecek yılın nasıl geçeceği hakkında tahminlerde bulunuyorlar.
Filipinler:
Filipinler'de yeni yıla meyve tabaklarıyla girilir ve bu meyvelerin kesilip yuvarlak şekil verilmesinin ertesi yıl mutluluk getireceğine inanılır.
Arjantin:
Gece yarısı çan çaldığında fasulye yemenin, ömür boyu şans getireceğine dair inanış, Arjantin'de yaygındır.
Ekvador:
Ekvador'da, kötü şansı ve düşmanı temsil eden insan figürleri ve fotoğrafları sokaklarda yakmak, yeni yılda temiz bir başlangıç yapmak anlamına gelir.
Almanya:
Almanlar, yeni yıla reçineli veya likörlü donutlar ve badem ezmesinden yapılmış domuzcuklarla girerek şans getireceklerine inanırlar. Ayrıca, 1920'lerden kalan bir gelenek olan "Tek Kişilik Yemek" adlı İngiliz kabaresini izleyerek eğlenceli vakit geçirirler.
Johannesburg:
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri Johannesburg'da, yeni yılda yer açmak adına eski eşyalar toplanır.
Yunanistan:
Yunanistan'da yeni yıla girerken kapıda kırılan bir narın bereket ve mutluluk getireceğine inanılır. Şapellerin kapısına ise Hz. İsa'nın yeniden doğuşunu simgeliyen soğan asılır.
Romanya:
Romanyalılar, ayı kılığına giren insanların sokaklarda dans ederek şeytanı kovmaya çalıştığı ilginç bir yeni yıl geleneklerine sahiptirler.
Japonya:
Japonya'da "Shougatsu" adı verilen 1-3 Ocak tarihleri arasında 3 gün süren bir yeni yıl kutlaması gerçekleşir. Evler temizlenir, özel yemekler "Jubako" adı verilen kaplara konulur ve tapınaklarda yeni yıl ruhunu hoş karşılamak için 108 kez çan çalınır.
Şili:
Şilililer, aile fertlerinin ve akrabalarının mezarı başında uyuyarak, sevdiklerini anmaya önem verirler.
Bolivya:
Bolivyalılar, pastaların içine çikolata şeklinde paralar koyarak, bulanlara yeni yılda şans getireceğine inanırlar.