Asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, eşsiz lezzetleriyle tanınıyor. Bu lezzetlerin başında gelen Antakya künefesi, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.
Künefenin sırrı ise bu tatlıya özel olarak üretilen peynirinde yatıyor. Tuzsuz ve kolay eriyebilir özelliğe sahip bu peynir, tatlının lezzetini zirveye taşıyor.
Künefe peyniri, künefenin olmazsa olmazı olarak biliniyor. Bu peynirin özelliği, tatlının arasında kolayca eriyebilmesi ve tuzsuz olmasıdır. Kilogramı 150 TL'den satılan bu özel peynir, künefenin lezzetini belirleyen en önemli unsur.
Künefe peyniri üretiminin titizlikle yapıldığını belirten Elifnur Güneş, her peynirin künefe yapımına uygun olmadığını söyledi. Güneş, 'Burada künefelik peynir üretimi yapıyoruz. Her peynirle künefe yapılmaz. Lezzetli olması için pH ve asitlik oranının uygun olması gerekiyor. Günlük yaklaşık 1 ton künefe peyniri üretiyoruz. Künefelik peynirin 4 derecelik dolapta 10 günlük raf ömrü var. Peynirin mayalanması, dinlenmiş olması, asitliği, sünmesi ve tuzsuz olması lazım. Peynirin içerisinde süt ve maya dışında hiçbir şey yok, bu şekilde tuzsuz oluyor. Türkiye'nin her yerine strafor koliyle muhafaza ederek gönderim yapıyoruz. Peynirin kilosu şu an 150 TL'dir' dedi.
Künefe ustası Yusuf Karakuş, künefe peynirinin özellikle tuzsuz olması gerektiğini vurguladı. Karakuş, 'Künefenin ham maddesi peynirdir. Tuzsuz olması çok önemli ve peyniri de her yerde bulamazsınız. Bu peynir sadece künefeye has olarak üretiliyor. Peynirin özellikle künefenin içinde sünmesi lazım, eğer sünmezse künefe olmaz. Bazı kişiler kaşar peyniri koyuyor. Kaşar peynirinde tuz oranı var, o künefeyi bozar' ifadelerini kullandı.