Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Antalya Şubesi Başkanı İnşaat Mühendisi Volkan Soysal, kentte ekonomik ömrünü tamamlamış ya da yapı denetimsiz olarak tamamlanmış, betonarme açıdan çok kötü durumda olan birçok konut bulunduğu uyarısında bulundu. Akdeniz GERÇEK aracılığıyla Antalyalılar’a seslenen Soysal, bu yapıların 6,5-7,0 şiddetinde depreme dayanmasının imkansız olduğunu iddia etti.
ÇOK CİDDİ BİR TEHLİKE
Volkan Soysal şöyle konuştu: “Bu binalarda yüz binlerce kişi başlarına geleceği felaketi bilmeden aileleriyle oturmaktadır. Çoğunluğu şehir merkezinde en işlek yerlerde bulunan bu konutların, iş merkezlerinin beton kalitesi çok kötü olup daha önceden ustaların çimentoyu, kumu kendi inisiyatifleri oranında ve herhangi bir kalite standardı olmaksızın karıştırıp döktüğü zamanlarda tamamlanmış binalardır. Bu betonlar günümüzde yapılan test deneylerinde max 7-8 N/mm2 gelecektir. Bu değer günümüzde yapılan inşaatlarda minimum 25-30 N/mm2 gelmektedir. Beton kalitesi oldukça düşük olan eski yapılar 6,5-7,0 şiddetinde depreme dayanması imkansızdır. Antalya 2. Derece deprem kuşağında olduğundan bu şiddetteki deprem her an kapımızda demektir.”
2001 ÖNCEKİ BİNALAR RİSKLİ
2001 yılından önce yapılan her binanın çok büyük risk altında olduğunun altını çizen Soysal, “Betonarmenin bir diğer elemanı olan inşaat demiri o yıllarda düz demirdi ve yine inşaat ustalarının inisiyatifinde konurdu. Günümüzde kullanılan inşaat demirleri nervürlü dediğimiz cinste olup betonla sımsıkı sarmaktadır. Demirin sayısı, işlenişi ve betonun standartları, uygulanması da yapı denetimler tarafından kontrol edilmektedir ve projesine uygun olarak yapıldığından ‘2001 yılından sonra yapılan her bina sağlamdır’ diyebiliriz. 2001 yılından önceki yapılan her bina çok büyük risk altında olduğundan çok acil kentsel dönüşüme başlanmalı, eski binaların yerine depreme dayanıklı yapılar yapılmalıdır. Kat malikleri binalarının sağlam olup olmadığını test ettirmeli, eğer sağlam değilse çok acil müteahhitle anlaşıp, depreme dayanıklı yapılara geçmelilerdir. Kentsel dönüşümde belediyelere de çok büyük görev düşmektedir. Her binaya ayrı ayrı kentsel dönüşüm değil, ada bazlı yeşil alanı bol, düzenli yerleşim alanları sağlayacak planlar yapmaları gerekmektedir” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ