Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayınlanan karar göre ilaç kurları 17,54 TL’den yüzde 23.5 zamla 21, 67 TL’ye yükseldi. Euro kuru güncellemesinin eczaneler üzerinde olumsuz olduğunu sadece ilaç üreticileri ve ilaç depolarının işine yarayacağını ifade eden Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, “ Uzun zamandır kur güncellemesini bekliyorduk. Çünkü piyasa tıkandı. Üretici artık ilacı vermez olduğu, ecza depoları her gün zam gelecek diye stokların bitmemesi için eczanelere ilaç vermez olmuştu.  Euro kuru güncellemesinden biz eczaneler olarak hiç memnun değiliz. Enflasyon oranı belli. Yüzde 65 seviyelerinde enflasyon var. Geçen sene Aralık ayında bir Euro kuru güncellemesi yapıldı. Bu arada ilaçlara da hiç zam gelmedi.  Eczanelerimiz de ne yazık ki bu enflasyon oranında daha fazla ezilmeye devam ediyor. Güncelleme ile daha fazla zarar edecek. İlaç kuru güncellemesi yapılırken depoların karlılıklarında belli kademelerde güncelleme yapıldı. Fakat eczanelerde hiçbir şey yapılmadı.  Euro kuru güncellemesi üreticiye de ceza depolarına yaradı. Eczanelere daha çok zarar verdi. Baremler güncellenmediği için yüzde 23,5 Euro kuru artışı var ama eczanelere yansıması on 19-20’lerde olacak.  Kademeler güncellenmediği için eczanelerin karı düşecek.  Bu yüzden yapılan güncelleme bizi hiç memnun etmedi.  İlaç enflasyonu arttıran bir malzeme olduğu için Bakanlık bu ilaçlara pek zam yapma ve euro kuru güncelleme taraftarı değil. Fakat piyasanın da buna ihtiyacı var. Biz vatandaşımıza ilacı ulaştıramıyoruz. Kur güncellemesi ile üretici memnun kalırsa ilacı piyasaya sunacak. Bu sefer eczaneler daha fazla ciro yapıp daha az karlılık bildirmek zorunda kalacak” dedi.

“BAREM GÜNCELLEMESİ ŞART”

Başkan İsmail Erçin, “Enflasyon çok yüksek. Bütün maliyetlerimiz artarken ki geçen sene yüzde 20-25 civarında ilaca zam gelmişti. Asgari ücret yüzde 54 oranında artmıştı. Eczaneler geçtikçe kan kaybediyoruz. Bu şekilde kar oranlarımızdan düşüncede daha fazla can kaybediyoruz. Her iki eczaneden biri iflasın eşiğinde, kredi kullanım oranları arttı diyoruz fakat yetkililer galiba bu söylediklerimizi duymuyor ya da duymak istemiyor. Üretici firma maliyetleri fazla olduğu için az kar ettiği için ilacı ecza deposuna sevk etmiyor. Ecza deposu azalmasın diye bize ürünü göndermiyor. İlacın ulaştırılması noktasında eczanelerimiz son nokta olduğu için vatandaş da hep karşı karşıya biz kalıyoruz. Fakat bizim vatandaşın ilacı sana vermiyorum deme lüksümüz yok. Sonuçta biz bir yemin ettik.  İlacı bulmak için açıkçası çok emek sarf ediyoruz. Bunu da yıllardır dile getiriyoruz. Bu yeni bir şey de değil. Artık o fiyatlandırma politikası piyasanın gerçeğini yansıtmıyor. Vatandaş mağdur. Vatandaş ilaca ulaşamıyor. Eczacılar mağdur. Vatandaşa ilacı ulaştıramıyor ve gün geçtikçe de kan kaybediyor. Eczacılar için burada baremlerde güncelleme olmalı. Tamamen ilaç enflasyonu arttırıyor. Enflasyon oranında bir zam. Devletimiz daha az ödesin ama birinci basamak sağlık kuruluşu eczaneleri de hayatta tutmamız için bir şeylerin yapılması lazım. Bu noktada fiyatlandırma politikasının kesinlikle değişmesi lazım. Bir kere fiyatlandırmayı esas imalatçı fiyatından başlayan bir ilacın fiyatını belirleyen karlılıkların da sabit olduğu bakanlıkça belirlenen bu baremlerin her Euro kurunun güncellenmesi lazım. Bu barem en son 2022 yılının Temmuz Ayı’nda güncellendi. 2.5 yıldır barem güncellemesi yapılmıyor” dedi.

“İLAÇ YOKLARI SÜRÜYOR”

İlaç yokları hakkında konuşan Başkan Erçin, “Şu an ilaç yokları yüzde 25 seviyelerinde. Güncelleme ile ilaç yokları bir miktar daha düşer. Çok ihtiyaç olan, vazgeçilmez insülin iğneleri bulunmuyor. Romatolojide kullanılan çok önemli ağrı kesiciler yok. Bunlar vazgeçilmez ilaçlardır ve şu anda bunlara erişemiyoruz. Vatandaş da erişemiyor. Hiçbir yerde bulamıyoruz. Bakanlığın bu konuda acilen toplanıp bir çözüm bulması lazım. Hem vatandaşın ilaca kolay ulaşması hem de eczanelerin yaşadığı sorunlara karşı hızlı bir çözüm getirilmeli” dedi.

Serik Belediyesi İşçi Haklarını Çözmeye Devam Ediyor Serik Belediyesi İşçi Haklarını Çözmeye Devam Ediyor

“ÇÖZÜM YERLİ ÜRETİM”

Yaşanılan ilaç sorunun çözümünün yerli üretim olduğunu ifade eden Başkan Erçin, “Yerli üretime geçilmesi gerek. Etken maddelerin çoğu Hindistan’dan Çin’den ve uzak doğu ülkelerinden geliyor. Artık ülkemizde ham madde üretilmeli, yerli üretime daha fazla teşvik verilmeli. Sorunun çözümü ucuz ilaçsa bunun için yerli üretimdir. Başka bir çözümü yoktur. Geçmişte SGK SSK'nın fabrikaları vardı, ordu ilaç vardı. Bunlar kapatıldı. Tekrar hayata geçirilmesi ve yerli ilaca daha fazla önem verilmesi gerekiyor. İlaç yokları sebebiyle bazı ilaçlar kara borsaya düşüyor. Ateş düştüğü yeri yakar, vatandaşlarda bu ilaçlara ulaşmak için ilacın ederinden çok fazla para ödeyerek bu ilaçları almak zorunda kalıyorlar. İlaç fiyatları güncellenmeli. Dışarıda bir çorba içiliyor buna 200 TL ödeniyor ama antibiyotik 92 TL’den satılıyor. Böyle olursa bu sorun nasıl çözülür. Şimdi bakteriyi yok eden ve sizi iyileştiren bir ilaç var. Tabii ki ilaç pahalanmasın ama bu kadar da ucuz olmaması lazım. Bu yüzden yerli ilaca yönelmek gerek” dedi.

Muhabir: Arda KIR