Etkin pişmanlık, suç işleyen kişinin, suç sonrası pişmanlığını somut davranışlarla göstermesi ve suçun sonuçlarını hafifletmesi sürecidir. Hukukta ceza indirimi sağlayan bu durumun kapsamı, şartları ve sonuçları merak ediliyor. Peki, etkin pişmanlık nedir, şartları nelerdir, ceza indirimi nasıl uygulanır? İşte detaylar…

Etkin Pişmanlık Nedir?

Etkin pişmanlık, kişinin suç işledikten sonra yaptığı eylem nedeniyle derin bir pişmanlık duyarak, bu pişmanlığını somut şekilde göstermesini ifade eden bir hukuki kavramdır. Bu kapsamda failin, işlediği suçun sonuçlarını gidermek veya hafifletmek amacıyla belirli davranışlarda bulunması gerekir. Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) da açıkça düzenlenmiş olan etkin pişmanlık, suçlunun daha az ceza almasına neden olabilir.

Elazığ ve Ege Denizi’nde Art Arda Deprem! Elazığ ve Ege Denizi’nde Art Arda Deprem!

Etkin Pişmanlık Suçu Kabul Etmek midir?

Bir suç isnadı ile karşılaşan kişinin etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemesi, doğrudan o suçu kabul ettiği anlamına gelmez. Eğer kişinin yaptığı eylemler hukuken suç sayılmıyorsa, kişinin etkin pişmanlık talebinde bulunması hatta bizzat ceza almak istediğini belirtmesi bile cezalandırılmasına yol açmaz. Etkin pişmanlık talebi, suçun varlığını kabul değil, suçun sonuçlarını azaltmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirilir.

Etkin Pişmanlık Gösteren Kişi Beraat Eder mi?

Etkin pişmanlık, doğrudan beraat ile sonuçlanmaz. Beraat kararı, kişinin suçlu olmadığının hukuki olarak tespit edilmesi anlamına gelir. Etkin pişmanlık ise suç işleyen kişinin pişmanlık göstermesi sonucu, verilecek cezanın hafifletilmesini sağlar. Dolayısıyla etkin pişmanlık gösteren kişi beraat değil, daha hafif bir cezayla karşılaşabilir.

Etkin Pişmanlık Gösterilirse Sonuç Ne Olur?

Etkin pişmanlık, hukuken suç işleyen kişinin gösterdiği samimi pişmanlık haline dayanarak cezanın hafifletilmesini sağlayan bir düzenlemedir. Bu kapsamda, mahkemeler, etkin pişmanlık gösteren suçluya daha düşük ceza uygulayabilir. Böylece kişi, normal koşullarda alacağı ağır cezadan kurtularak daha hafif bir yaptırımla karşı karşıya kalabilir.

Etkin Pişmanlık Hükmü Nedir?

Etkin pişmanlık hükmü Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 168. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre, suç tamamlandıktan sonra fail pişmanlık duyduğunu gösteren davranışlar sergileyebilir. Ancak işlenmiş ve tamamlanmış suçun artık geri alınması mümkün değildir. Bu durumda sadece suçun doğurduğu zararın giderilmesi veya azaltılması yoluna gidilir ve bu davranış da ceza indirimi için bir gerekçe oluşturur.

Etkin Pişmanlık Durumunda Ceza Ne Kadar İndirilir?

Türk Ceza Kanunu'na göre, etkin pişmanlığın uygulanması durumunda verilecek cezanın indirimi, eğer soruşturma aşamasında mağdurun zararı tam olarak giderilirse, cezada üçte iki (2/3) oranında indirim yapılır. Kovuşturma aşamasında zararın tam olarak giderilmesi halinde ise cezada yarı oranında (1/2) indirim uygulanır. Mağdurun zararı kısmen karşılanmışsa, etkin pişmanlığın uygulanması için mağdurun rızası gerekir.

Kaynak: Haber Merkezi