EŞİK Platformu, kadın cinayetleri ve şiddet olaylarına karşı iktidarın tutumunu eleştiren sert bir açıklama yaptı. Açıklamada, Serpil Gül, Senem Kıvrak, Eylem Sevilen, Sude Naz A. gibi eski eşleri, erkek arkadaşları, kocaları tarafından katledilen kadınların isimleri anılarak, bu cinayetlerin ardındaki politikaların yetersizliği ve göstermelik adımların altı çizildi.
EŞİK Platformu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'nın kadın cinayetleri ve şiddet olayları sonrasında yaptığı açıklamaların, sahada karşılığı olmayan klişe ifadelerden ibaret olduğunu belirtti. "Kadınlara şiddete karşı sıfır tolerans", "Kadınlara karşı şiddet insanlık suçudur" gibi sözlerin, devlet politikalarının şiddeti teşvik ettiği bir ortamda hiçbir anlam ifade etmediğine dikkat çekildi.
Yeni Saha Araştırması ve Bilimsel Verilerin Eksikliği
Bakanlık tarafından gelecek ay başlatılacak olan geniş çaplı saha araştırması hakkında da platform, ciddi eleştirilerde bulundu. "Amacımız kadına yönelik şiddetle daha etkili mücadele etmek ve bu verilerle birlikte yeni politikalar üretmek" açıklamasıyla duyurulan araştırmanın, on yıldır yapılmayan çalışmaların bir itirafı olduğu belirtildi. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü yerine Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ve TÜİK ile iş birliği yapılmasının nedeni sorgulandı. EŞİK Platformu, araştırmanın planlanmasında şeffaflık eksikliğine vurgu yaptı.
İstanbul Sözleşmesi ve Uluslararası Yükümlülükler
EŞİK Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin 11. maddesinin veri toplama ve araştırmaya ayrıldığını hatırlatarak, veri ve araştırma olmadan şiddetle mücadele edilemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için bilimsel verilerin toplanması gerektiği belirtiliyor. Ancak, mevcut iktidarın bu yükümlülüklere uymadığını ifade eden platform, şeffaflık çağrısında bulundu.
Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi İçin Acil Eylem Çağrısı
EŞİK Platformu, kadına karşı şiddetin ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için acil ve bütüncül politikaların devreye sokulması gerektiğini belirtti. "Sıfır tolerans" nutukları atmak yerine, cezasızlık politikalarına ve kadın-erkek eşitliğini tahrip eden eylem ve söylemlere son verilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Kadına karşı şiddetin önlenmesi için "eşitlikçi ve laik" politikaların esas alınması gerektiğini söyleyen platform, sorumlulara görevlerini hatırlattı.