Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı, toplum vicdanını rahatsız eden maddeler içeriyor.

Eşgüdüm Kurulu'ndan Açıklama

Eşgüdüm Kurulu, hazırlanan yasa değişiklik tasarısının yaşam hakkını savunmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı: "Eşgüdüm Kurulu olarak yaşam hakkını savunmayan bu yasa değişikliğini kabul etmiyoruz."

Haribo Boykot mu? Haribo Hangi Ülkenin Malı? Haribo Boykot mu? Haribo Hangi Ülkenin Malı?

5199 Sayılı Kanunun Uygulanmayan Hükümleri

Eşgüdüm Kurulu, "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sahipsiz hayvanların itlafını yasaklamış ve yerel yönetimlere geçici bakımevi kurma, hayvanların tedavi ve rehabilitasyonunu sağlama, kısırlaştırma ve aşılama gibi yükümlülükler getirmişti. Ancak, kanuna rağmen birçok yerel yönetim bu yükümlülüklerini yerine getirmemiştir" dedi.

Ötanazi Tartışması

Eşgüdüm Kurulu, "Tasarıda ötanazi işleminin yer aldığı iddiası, hayvan hakları savunucuları arasında büyük tepki çekti. Ötanazi, sağlıklı hayvanlara uygulandığında etik, insani ve vicdani değerlere aykırı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, ötanazinin kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zorlu bir yöntem olduğu belirtilmektedir" İfadellerini kullandı.

Eşgüdüm Kurulu'nun Çözüm Önerileri

Eşgüdüm Kurulu, yasa tasarısının mevcut haliyle birçok sorunu beraberinde getireceğini belirterek, sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduklarını vurguladı. Kurul, hayvan refahını sağlayacak ve sorunun çözümüne katkı sunacak önerilerini şöyle sıraladı:

  1. Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı Kurulmalı: Büyükşehir belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.
  2. Personel İstihdamı: Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlüklerinde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır.
  3. Geçici Bakımevlerinde Standartlar Oluşturulmalı: Kapasiteyi karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır.
  4. Destek Alınmalı: İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır.
  5. Kontrolsüz Üreme ve Ticari Satışların Önlenmesi: Kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim bakanlık denetiminde yapılmalıdır.
  6. Sahiplendirme Teşvik Edilmeli: Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, kimliklendirilmesi kolaylaştırılmalıdır.
  7. Ciddi Yaptırımlar Uygulanmalı: Sokağa terk edilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.
  8. Kırsal Yerleşim Alanları Denetim Altına Alınmalı: Kırsal yerleşim alanları ve tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır.
  9. Şirket ve Kamu Kurumları Sahiplendirme: Çok sayıda şirket ve kamu kurumu hayvanları sahiplenmeli, bireysel sahiplenme teşvik edilmelidir.

Yeni Sorunlar Doğuracak

Eşgüdüm Kurulu, yasa tasarısının aceleyle hazırlanıp çıkarılmaya çalışılmasının yeni sorunlar doğuracağını belirtti. Kurul, yaşatmanın temel alındığı çözümlerin hala mümkün olduğunu ve kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Kamer Durdu