Nihat Saraç
Hem lezzetli hem de kolay bir şekilde evde hazırlayabileceğiniz bu topik mezesi, ana yemeklerin yanında mükemmel bir tamamlayıcıdır.
Topik, Ermeni mutfağının en tanınmış mezelerinden biridir ve temel malzemeleri nohut, tahin ve soğandır. Patates eklenerek zenginleştirilen bu lezzetli tarifin detayları aşağıdadır:
Topik Nasıl Yapılır? Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 orta boy haşlanmış patates
- 1 su bardağı dolusu tahin
- 5 orta boy kuru soğan (ince doğranmış)
- 1 çorba kaşığı kuş üzümü
- 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
Yapılışı:
-
İnce doğranmış soğanları bir tavada tuz ve şeker ilave ederek pembeleşene kadar kavurun.
-
Ardından kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ekleyip, su ekleyerek biraz daha pişirin.
-
Pişmiş soğan karışımına yarım su bardağı tahin ekleyin ve tavayı ocaktan alın.
-
Haşlanmış nohutların kabuklarını soyun ve patatesleri ekleyin. Ardından karışımı bir blenderdan geçirip, püre haline getirin.
-
Kalan yarım bardak tahin ve tuzu da ekleyerek kıvamlı bir harç elde edin.
-
Hazırlanan harcı 5-6 parçaya bölebilirsiniz. Ardından streç filmi iki kat kullanarak tezgaha serin.
-
Harç parçalarını avucunuzun içine alın, açın ve içlerine önceden hazırladığınız soğanlı karışımdan koyarak streç film yardımıyla top şekli verin.
-
Topiklerin üzerine limon suyu ve tarçın serpip servis edin.
Afiyet olsun!