Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Gaziantep 8. Olağan İl Kongresi'nde konuşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İdlib, Hama, Humus ve hedef tabii Şam. Muhaliflerin bu yürüyüşü devam ediyor. Temennimiz kazasız belasız bir şekilde Suriye'deki bu yürüyüş devam etsin." Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hatay'ın esenliğine nasıl önem veriyorsak Hama'nın, Humus'un, Şam'ın, Rakka'nın, Aynularab'ın da güven içinde olmasını arzu ediyoruz"
Temennimiz Suriye'nin Huzura ve Barış Ortamına Kavuşmasıdır
Erdoğan "İdlib'deki sivillere yönelik artan saldırıların bardağı taşıran damla misali son hadiseleri tetiklediği anlaşılıyor" diyen Erdoğan, "Türkiye'nin 910 km uzunluğunda sınıra sahip olduğu bir ülkedeki gelişmelere gözlerini kapaması elbette mümkün değildir. (Suriyeli sığınmacılar) Tarih, tüm aksi propagandalara rağmen Türkiye'nin bu insanlık sınavını nasıl başarıyla verdiğini yazacaktır. Hiçbir ülkenin çakıl taşında dahi gözümüz yoktur. Temennimiz, komşumuz Suriye'nin 13 yıldır hasretini çektiği huzura ve barış ortamına kavuşmasıdır. Hatay'ın esenliğine nasıl önem veriyorsak Hama'nın, Humus'un, Şam'ın, Rakka'nın, Aynularab'ın da güven içinde olmasını arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, şöyle devam etti: "Suriye'de bölücü terör örgütünün selden kütük kapma hevesiyle hareket ettiğinin farkındayız. Milli güvenliğimizi tehlikeye atacak hamleye izin vermeyeceğiz."
Erdoğan, "Suriye'de artık siyasi ve diplomatik olarak yeni bir gerçeklik vardır. Suriye, tüm etnik, mezhebi ve dini unsurlarıyla Suriyelilerindir." dedi.
HTŞ’nin Doğuşu ve Colani’nin Yükselişi
Suriye’de iç savaşın başladığı dönemde El Kaide’ye biat eden Ebu Muhammed el-Colani, 2011’de IŞİD’in Suriye emiri olarak cihatçı harekette öne çıktı. IŞİD’den ayrıldıktan sonra El Nusra Cephesi’ni kurarak, El Kaide’nin Suriye kolu olarak faaliyetlerini sürdürdü.
2016’da Fetih el-Şam olarak isim değiştiren örgüt, Batı’dan gelen terör listelerine rağmen Suriye içindeki etkinliğini artırdı. 2017’de isim değiştirerek Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) adını aldı ve İdlib bölgesinde büyük ölçüde kontrol sağladı.
ABD’nin Arananlar Listesinde
ABD hükümeti, Colani’nin kimliğini ve yerini tespit edecek bilgileri paylaşanlara 10 milyon dolara kadar ödül teklif ediyor. ABD'nin yürüttüğü birçok askeri operasyonda, İdlib bölgesinde IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi gibi önemli isimler öldürüldü, ancak Colani ABD operasyonlarından kaçmayı başardı.
Batı Medyasındaki "Ilımlı Görünüm"
Son dönemde Colani, Batı medyasında “ılımlı muhalif” olarak sunulmaya başlandı. CNN International’a verdiği röportajda, insanların zamanla değişebileceğini belirterek, gençlik yıllarındaki aşırılıklarından farklı bir lider profili çizmeye çalıştı. Colani, "İnsanlar yıllar içinde değişir" ifadesiyle imajını yenilemeye yönelik mesajlar verdi.
Suriye’de HTŞ’nin Kontrol Alanları
HTŞ, Suriye’deki Halep, Hama ve İdlib gibi stratejik bölgelerde geniş çaplı kontrol sağladı. Suriye rejimine karşı yapılan saldırılarda Colani’nin liderlik ettiği HTŞ, 2020'den itibaren rakip muhalif grupları saf dışı bırakarak İdlib’deki hakimiyetini pekiştirdi.
Uluslararası Suçlamalar ve İnsan Hakları İhlalleri
Colani’nin liderliğindeki HTŞ, Uluslararası Af Örgütü ve BM İnsan Hakları Komisyonu raporlarına göre insan hakları ihlalleri ve siyasi rakiplere yönelik işkencelerle suçlanıyor. İdlib’deki tutuklama kampları, HTŞ’nin baskıcı yönetim anlayışını ortaya koyuyor.
Bölgesel Çatışmalar ve İsrail ile İlişkiler
HTŞ, Suriye iç savaşının başından bu yana İsrail ile doğrudan bir çatışmaya girmedi. İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarına doğrudan tepki göstermeyen HTŞ, İran destekli Hizbullah’a ise düşmanlık besledi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü haberleri, HTŞ kontrolündeki İdlib’de kutlamalarla karşılandı.