“Elmalı Bölgesel İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları” Sempozyumu Elmalı'da yapıldı. Toplantıya Elmalı Belediye Başkanı, siyasi partilerin Elmalı İlçe Başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katılırken, katılımın yüksek olması sempozyumu düzenleyenleri gelecek için umutlandırdı. Sempozyuma 8. Ceza Dairesi Üyesi Ali İhsan Öztekin, İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Bülent Arıkan, Gazi Üniversitesi Biyoloji ve Ekoloji Bölümünden Prof. Dr. Hayri Duman, İTÜ Enerji Enstitüsü’nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kemal Kaymak, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Levent Saylan ve Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk yaptı. Öztürk konuşmasında, “Şunu unutmamalıyız ki belediye olarak attığımız adımlar tek başına yeterli olmayacaktır. İklim değişikliği ile mücadelede toplumun tüm kesimlerinin işbirliği hayati önem taşımaktadır. İklim değişikliği sadece bir çevre sorunu değil, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve politik bir meseledir. Çözüm üretirken sosyal adaleti göz önünde bulundurarak herkes için daha yaşanabilir bir şehir inşaa etmeliyiz. dedi.
“HUKUKİ AÇIDAN ELMALI’YI NASIL KORURUZ?”
Sempozyum Elmalı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Yargıtay Onursal Başkanı ve 8 Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Ali İhsan Öztekin’in konuşması ile başladı. Öztekin konuşmasında şunları söyledi: “Sempozyumdaki konular günübirlik geçiştirilemeyecek bir konu. Buralar kadim bir toprak. Likya döneminden, milattan önceden bugüne kadar gelen bir başkent. Teke yöresi sancak bölgesi. kendi kendine yeten tarım havzası, kültürü, medeniyeti olan bir yer. Sadece toprağı değil manevi yönleri de olan bir yer. Sinan-ı Ümmü, Vahab-ı Ümmü, Abdal Musa Eroğlu, Hamdi, Yazır’ı, İbrahim Elmalılı’sı olan bir yer. Tarım çeşitliliği bakımından belki de Türkiye’nin önde gelen bölgelerden birisi. Elmalı Vakfı’nın kuruluşunda emeği geçen bir avuç kişi bir hareket başlatalım dedik. Aylarca neler yapabiliriz diye dert yaptık. Tüm Elmalı’nın dertlere ortak olması gerektiği kanatiyle girişimde bulunduk."
“YENİ BİTKİ TÜRLERİNİN VE BÖCEKLERİN GELMESİNİ SAĞLIYOR”
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “En büyük problemimiz Akdeniz ve Ege bölgelerinin çok ısınacak olması. 4-5 derecelik bir artış bekliyoruz. 2100 yılına kadar" derken, konuşmasında şunları söyledi: “4 derecelik bir ısınma tarım için çok önemli. 2 derece sıcaklık artışında bir çok ürün deseni kayboluyor. Tarım için çok önemli. 30 derecenin üzerindeki günler Güneydoğu’da çok fazla ama zamanla tüm Ege, sizin bulunduğunuz Elmalı, Akdeniz bölgesinde 30 derece olan sıcak günler sayısında büyük artışlar olacak. Bu daha da artacak. Bazı ağaçlarda kurumalar var. Orman köylüleri yeni bitki ve böceklerle karşılaşıyorlar. Çünkü aşağıdaki bitki ve böcekler dağlara doğru yürüyor. Susuzluk varsa önce talep ve arz dengesine bakacaksınız. Sonra su havzalarının amaç dışı kullanımına, kirletilmesine dikkat edin. Bir yerde göller kuruyorsa su kullanımına bakacaksınız."