UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesi, tarihi ve kültürel değerleri kadar safran bitkisiyle de ünlü. 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen bu değerli bitki için Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanlığı (ORKÖY) tarafından 1 milyon 900 bin liralık yeni bir proje başlatıldı.

Safranbolu'da safran üretimi nasıl destekleniyor?

Bu önemli proje kapsamında, 10 dekarlık alanda safran bitkisi dikimi gerçekleştirildi. Osmanlı döneminden bu yana "milli bitki" olarak bilinen safran, Safranbolu'da yeniden hayat buluyor. ORKÖY tarafından hazırlanan "Safranbolu Safranı Yetiştiriciliği" projesi ile 10 üreticiye 38 bin lirası hibe olmak üzere, toplamda 190 bin lira kredi desteği sağlandı. Bu destekle, her üretici bir dekar alanda safran dikimi yapma fırsatı elde etti.

İstanbul’da Toplu Taşımaya Zam Geldi! İstanbul'da Ulaşıma Ne Kadar Zam Geldi? İstanbul’da Toplu Taşımaya Zam Geldi! İstanbul'da Ulaşıma Ne Kadar Zam Geldi?

Projenin açılışı ve katılımcılar kimler?

Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde gerçekleştirilen projenin açılışına, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Safranbolu Orman İşletme Müdürü Sema Altunay ve safran üreticileri katıldı. Açılışta konuşan Kaymakam Yazıcı, orman teşkilatının desteğiyle Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek projelere imza attıklarını vurguladı.

Safran üretimi neden bu kadar önemli?

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, orman köylülerinin kalkındırılması ve ormanların korunması adına ORKÖY çerçevesinde verdikleri destekleri sürdüreceklerini ifade etti. Bayraktaroğlu, 2024 yılında 21 aileye 5 milyon 581 bin lira katkı sağlayacaklarını belirterek, bu projeyle safran ekim alanlarının genişletilmesinin hedeflendiğini söyledi. "Yöreye özgü ve katma değeri yüksek olan safranın üretiminin devamlılığı açısından bu proje oldukça önem arz ediyor" diyerek, orman köylülerinin ekonomik seviyelerinin artırılmasının amaçlandığını dile getirdi.

Kaynak: İHA