Antalya Büyükşehir Belediyesi UKOME'nin (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) toplantısında, 2024/2025 eğitim öğretim dönemi okul servis ücretlerine ilişkin tavan fiyatlar belirlendi. UKOME kararına göre önümüzdeki eğitim-öğretim yılındaki okul servis ücretleri resmi okullarda 0-3 km 1740 TL, 3-6 km 1820 TL, 6-9 km 1910 TL, 9-13 km 1980 TL, 13 km üzerinde km başına 14 TL ve rehber personel 700 TL olarak güncellendi. Özel okullarda 0-3 km 2 bin 490 TL, 3-6 km 2 bin 565 TL, 6-9 km 2 bin 690 TL, 9-12 km 2 bin 840 TL, 12-15 km 2 bin 930 TL, 15 km üzerinde km başına 15 TL ve rehber personel 700 TL olmasında karar kılındı. Okul servis ücretlerine yapılan zammı değerlendiren Veli-Der (Öğrenci Veli Derneği) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, ¨Derin bir yoksulluğun içinde boğuşurken eğitim masraflarının gitgide artması, veliyi kredi çekmeye yönlendiriyor. Bu durum devlet okullarında bile velileri mağdur olacak pozisyona getiriyor¨ ifadelerini kullandı.
HALKIN VERGİSİ HALKA HARCANMIYOR
Eğitim sisteminin, her geçen yıl daha fazla paralı hale getirildiğini, milyonlarca öğrenci velisinin çocuklarını okutabilmek için bütçelerine göre çok yüksek rakamlarla harcama yapmak zorunda bırakıldığını ifade eden Tülin Koç, ¨Halkın ödediği vergileri, halkın ihtiyaçları için harcamaktan kaçınanlar, herkesin eşit ve parasız olarak yararlanması gereken eğitim hakkını para ile satmaya çalışanlar bu durumun öncelikli sorumlusudur¨ dedi. Derinleşen yoksulluğun velilerin belini bükerken, çocukların da eğitimini olumsuz yönde etkilediğini savunan Tülin Koç, bugün okula başlayan bir çocuğun beslenme, su, servis, fotokopi, belirli gün ve hafta kutlamaları gibi harcamaları dışarda tutarak sadece kırtasiye ve ulaşım olarak hesaplama yaptığında velilere 2-3 bin lira bandında bir faturanın yansıtıldığını söyledi.
TEMEL HAK LÜKS OLDU
En temel hak olan eğitim hakkı sıradan insanlar için lüks haline geldiğini söyleyen Tülin Koç, ¨Bu eğitim hakkının engellenmesidir. Masrafların artmasının yanı sıra beslenme diğer sorunların önüne geçmiş durumda. Çalışanların yüzde 50'sinin asgari ücretle çalıştığı bu koşullarda bunların karşılanması mümkün değil. Velilerimizin yaşadığı işsizlik, yoksulluk, sosyal yardımlara muhtaç olma hali özellikle tam zamanlı okullarımızda eğitim gören çocuklarımızda çok daha ciddi sorunlara yol açıyor¨ dedi.
ÇOCUKLAR OKULDA AÇ KALIYOR
Karnı doymadan okula giden milyonlarca çocuğun derslerde baş dönmesi, baş ağrısı sorunu yaşadığına değinen Tülin Koç, ¨İlk kez Milli Eğitim Şûrası kararlarında ‘öğrencilere ücretsiz yemek verilsin, temiz içme suyu sağlansın’ denildi. Bu da yoksulluğun büyük ölçüde derinleştiğinin, çocuklarımızın açlıktan bu kadar derinden etkilendiğinin onaylanmasıdır. Bu çocukların süt içmesi, yumurta, sebze, meyve, protein tüketmesi lazım. Beslenme yetersizliği nedeniyle sağlık sorunu yaşayan çocuklarımızın sayısı her geçen gün artarken okullarda bir an önce okul yemeği programı başlatılmalı.
KADEME KADEME EĞİTİMDEN ÇEKİLİYOR
Öğrenci Veli Derneği olarak devlet organlarına ve yerel yönetimlere acil çağrı yapan Tülin Koç, ¨Anayasa'nın 42’nci maddesine göre parasız olan zorunlu eğitimi sağlaması gereken devlet, bırakın bunları karşılamayı kademe kademe eğitimden çekiliyor. 2002'de özel okulların devlet okullarına oranı yüzde 2 iken, bugün bu oran yüzde 25'e yükselmiştir. ‘Çarklar dönüyor’ diyen iktidara göre her şey yolunda. Çarklar halkı, emekçileri, yoksullaştırmak, işsiz bırakmak, bir avuç zengini daha zengin etmek için dönüyor. İktidar düşük gösterdiği enflasyonla halkın, emekçilerin cebinden alıp bir avuç patrona, yandaşa aktarmaya devam ediyor. Bu noktalardan hareketle veliler olarak, Öğrenci Veli Derneği olarak devlet organlarına ve yerel yönetimlere acil çağrımızdır; Önceliğiniz çocuklarımız olmalıdır. Kamu kaynakları çocuklarımızın sağlık, beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına aktarılmalıdır¨ şeklinde sözlerini noktaladı.