Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme ile vergi mükelleflerinin elektronik belge uygulamalarını daha geniş bir yelpazede kullanmaları amaçlanıyor.
1 Ocak 2025’ten İtibaren E-Arşiv Fatura Zorunluluğu Başlıyor
Yapılan düzenlemeye göre, e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine dahil olmayan vergi mükellefleri, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren vergiler dahil toplam tutarı 3 bin lirayı aşan faturaları e-arşiv fatura olarak düzenlemek zorunda kalacak. 1 Ocak 2026 itibarıyla ise bu tutar sınırı kaldırılarak, tutara bakılmaksızın her fatura elektronik ortamda hazırlanacak.
Vergi mükellefleri tarafından kullanılan gider pusulası ve müstahsil makbuzunun elektronik ortamda düzenlenebilmesi için çeşitli kolaylıklar sağlandı. Belgenin taraflarca ıslak imza ile imzalanması zorunluluğu yerine, tarafların bilgileri elektronik ortamda veya iletişim araçları yoluyla doğrulanabilecek.
E-Dekont ve E-İrsaliye Kullanımı Genişliyor
Düzenlemeyle birlikte, finansman ve tasarruf finansman şirketleri, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemlerine yönelik e-dekont düzenleyebilecek. İnşaat sektöründe ise, İnşaat Demiri İzleme Sistemi'ne dahil olan ve brüt satış hasılatı 1 milyon lirayı aşan mükellefler için e-irsaliye zorunluluğu getirildi.
Özel Entegratörlük İzinleri Sıkı Denetlenecek
Tebliğde, elektronik belge hizmeti veren özel entegratörlere yönelik yeni denetim ve yaptırım mekanizmaları da yer aldı. Elektronik belge uygulamalarına ilişkin mevzuata aykırı hareket eden özel entegratörlere, özel usulsüzlük cezası kesilecek ve eksikliklerin giderilmesi için süre tanınacak. Belirtilen süre içerisinde eksiklikleri gidermeyen veya aynı yıl içinde tekrar eden eksiklikler tespit edilenlerin özel entegratörlük izinleri iptal edilebilecek.
Elektronik Sistemlere Geçiş Hızlandırılıyor
Vergi güvenliği ve kayıt dışı ekonominin azaltılması için doğrudan entegrasyon yönteminin etkinleştirilmesi ve belirli kapasiteye sahip mükelleflerin bu yöntemi kullanması teşvik ediliyor. Kendi bilgi işlem sistemleri üzerinden elektronik belge uygulamalarını kullanan mükellefler için de benzer denetim ve düzenlemeler getirildi.