Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Dünya Putin’den ABD’ye Füze Yanıtı: Rusya Batı’yı Vuracak Kapasitede Füze Konuşlandırabilir

Putin’den ABD’ye Füze Yanıtı: Rusya Batı’yı Vuracak Kapasitede Füze Konuşlandırabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Almanya'daki üslerine uzun menzilli füzeler konuşlandırması halinde, Moskova'nın da Batı'ya karşı füze kapasitesini artıracağını duyurdu. Putin, bu hamlenin Soğuk Savaş dönemi gerilimini hatırlattığını vurguladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Putin’den ABD’ye Füze Yanıtı: Rusya Batı’yı Vuracak Kapasitede Füze Konuşlandırabilir
KAYNAK: Haber Merkezi

St. Petersburg'da Rus donanmasının geçit törenine katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Almanya'daki üslerde uzun menzilli füzeler konuşlandırma planını eleştirdi. Putin, ABD bu planlarını gerçekleştirmekte ısrarcı olursa, Rusya'nın da Batı'ya yönelik füze kapasitesini artırabileceğini belirtti. Putin, "ABD bu planları hayata geçirirse, biz de kısa ve orta menzilli saldırı kapasitelerimizi konuşlandırmayı durdurmak zorunda kalmayacağız" ifadelerini kullandı.

Putin, ABD'nin Almanya'da konuşlandırmayı planladığı füzelerle ilgili olarak, "Bu tür füzeler nükleer başlıkla donatılabilir ve topraklarımızdaki hedeflere ulaşma süreleri yaklaşık 10 dakika olacak" dedi. Putin, söz konusu füzelerin Rus devlet kurumları ve askeri tesisleri üzerinde tehdit oluşturabileceğine dikkat çekti.

Soğuk Savaş’ın Gölgesinde Yeni Bir Kriz

Putin, ABD'nin Almanya'ya füze konuşlandırmasını, 1980'li yıllarda ABD'nin Batı Almanya'ya Pershing füzeleri konuşlandırdığı Soğuk Savaş dönemini hatırlattığını vurguladı. Bu durumun yeni bir kriz yaratabileceğine dikkat çeken Putin, Washington'ı benzer bir krize yol açmamaya çağırdı.

ABD ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), 1987 yılında Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma, 500 ila 5 bin kilometre menzilindeki füzelerin kısıtlanmasını öngörüyordu. Ancak 2019 yılında, Washington ve Moskova birbirlerini anlaşmanın maddelerine uymamakla suçladı ve anlaşmadan çekilme kararı aldı. Rusya, ABD'nin ülke dışında nükleer başlıklı orta ve uzun menzilli füze konuşlandırmaması durumunda silah üretimine başlamayacağını bildirmişti.

ABD Füze Konuşlandıracak: 2026'da Almanya'da

10 Temmuz 2024 tarihinde Washington'daki NATO zirvesinde ABD'li ve Alman yetkililer, Amerikan ordusunun 20 yıl aradan sonra 2026'dan itibaren Almanya'daki üslerde uzun menzilli füzeler konuşlandıracağını açıkladı. Bu füzeler arasında 2 bin kilometreden fazla menzil kapasitesine sahip Tomahawk füzeleri ve hâlihazırda geliştirilmekte olan hipersonik silahlar yer alacak.

Kremlin Sarayı, ABD'nin uzun menzilli füzeleri konuşlandırması durumunda Avrupa'daki başkentlerin, Rus silahlı kuvvetleri için meşru hedefler hâline geleceğini açıklamıştı. Bu açıklama, Rusya'nın potansiyel askeri yanıtlarına dair ipuçları veriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Süper Kupa maçının biletleri satışa çıkıyor

Süper Kupa maçının biletleri satışa çıkıyor