Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Dünya Afganistan'da Kadın Cinayetleri: Taliban Yönetimi Altındaki Kanlı Tablo

Afganistan'da Kadın Cinayetleri: Taliban Yönetimi Altındaki Kanlı Tablo

Taliban'ın Afganistan'da iktidarı ele geçirmesinin ardından yüzlerce kadın öldürüldü. Yapılan analizler, bu şiddet vakalarının yarısının sorumlusunun doğrudan Taliban yetkilileri olduğunu ortaya koyuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Afganistan'da Kadın Cinayetleri: Taliban Yönetimi Altındaki Kanlı Tablo
KAYNAK: Haber Merkezi

Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Kabil'i ele geçirmesinden bu yana Afganistan'da toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, dramatik bir şekilde artış gösterdi.

Centre of Information Resilience'ın (CIR) Afghan Witness isimli projesi, Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden sonra erkekler tarafından öldürülen 300'den fazla Afgan kadın vakasını kayıt altına aldı. Bu sayının, sadece buzdağının görünen kısmı olduğu tahmin ediliyor.

Kadın Cinayetlerinin Korkunç Boyutu

Sosyal medya ve haber siteleri üzerinden yapılan araştırmalarla, 15 Ağustos 2021 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında 332 kadın cinayeti vakası tespit edildi. Ancak bu rakamların, kayda geçmeyen birçok vaka nedeniyle gerçekte çok daha yüksek olduğu düşünülüyor. Raporlara göre, Taliban yetkilileri bu cinayet vakalarının yarısından fazlasından sorumlu.

Cins*l Şiddet ve Zorla Evlendirme Vakaları

Afghan Witness tarafından yapılan analiz, Taliban yetkililerinin özellikle cinsel şiddet olaylarına karıştığını gösteriyor. Zorla evlendirme, cinsel kölelik, saldırı ve tecavüz dahil olmak üzere 115 cinsel şiddet vakası kaydedildi. Bu vakaların büyük bir kısmında, mağdurların Taliban yetkilileri tarafından hedef alındığı belirtiliyor.

Bunun yanı sıra, 73 vaka cinsel olmayan şiddet ve işkence ile ilgiliyken, 113 olay ise rejimin baskıcı politikalarına karşı çıkan kadınların tutuklanması ile ilişkili. Bu kadınların çoğu, Taliban yönetimine karşı geldikleri gerekçesiyle ağır baskılarla karşı karşıya kaldılar.

Afgan Kadınların Ruh Sağlığı Taliban'dan Sonra 'Çok Kötü'

BM tarafından yapılan bir ankete göre, Taliban yönetimindeki Afganistan'da kadınların ve kız çocuklarının ruh sağlığı ciddi şekilde bozulmuş durumda. Ankete katılan kadınların yüzde 76'sı, Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana ruh sağlıklarının "kötü" ya da "çok kötü" olduğunu belirtti. Bu kadınlar, uykusuzluk, depresyon, anksiyete, iştahsızlık ve baş ağrısı gibi ciddi travma belirtileri yaşadıklarını ifade ettiler.

'Topladıklarımız Buzdağının Sadece Görünen Kısmı'

Afghan Witness proje direktörü David Osborn, Afganistan'daki kadınların içinde bulunduğu durumun giderek daha da kötüleştiğini vurguluyor. Osborn, "Topladıklarımız buzdağının sadece görünen kısmı" diyerek, Afgan kadınların konuşmasının ve cinsiyete dayalı şiddeti belgelemelerinin giderek zorlaştığını ifade ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Deniz Akkaya ve Canan Toprak  Arasında Hukuk Savaşı

Deniz Akkaya ve Canan Toprak Arasında Hukuk Savaşı