Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan Doyran Mahallesi’nde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projesi, bölge halkının ve çevrecilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. 11 köyün tarım arazilerini ve içme suyu kaynaklarını tehdit eden projeye, bir itiraz da Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi’nden geldi.

12 BİN DÖNÜMLÜK TARIM ALANI RİSKLİ

İlk olarak Akdeniz Gerçek’in gündeme getirdiği, Doyran, Çamlıbel, Gökçam, Bahtılı, Karatepe, Geyikbayırı, Çağlarca, Akdamlar ve Aşağı Karaman köylerinin içme ve sulama suyu kaynaklarının zarar göreceği belirtilen HES projesi, için Antalya’da itirazların ardı arkası kesilmiyor. Akdeniz Gerçek’e konuşan Doyran Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya projenin yaklaşık 12 bin dönümlük tarım alanını riske attığını ifade etmişti.

Doyan Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN İTİRAZ

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, yaptığı açıklamada HES projesinin Antalya’nın doğasına ve tarımına geri dönüşü zor zararlar vereceğini belirterek, “Doyran Göleti’ni besleyen kaynaklar üzerine yapılması planlanan HES, suyu cebri borularla alarak enerji üretmeyi hedefliyor. Ancak bu girişim, doğal bitki örtüsü, akarsu ekosistemi ve tarımsal faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açacaktır” dedi.

SU KAYNAKLARININ DOĞAL AKIŞI BOZULACAK

Su kaynaklarının doğal akışının engellenmesi ve cebri borularla taşınmasının, tarım arazilerinde sulama ve içme suyu olarak kullanılan suyun miktar ve kalitesinde önemli düşüşlere neden olacağını ifade eden Tat, “Bu bölge, Antalya’nın içme suyunu da besleyen önemli bir kaynaktır. Suyun doğal yapısında meydana gelecek değişimler, halk sağlığını ve çevreyi olumsuz etkileyecektir. Doğal kaynaklarımızın korunması, yalnızca bugünü değil, gelecek nesillerin yaşam kalitesini garanti altına almak açısından kritik önemdedir” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat

ENERJİ YATIRIMLARI DİKKATLİ PLANLANMALI

Enerji yatırımlarını desteklediklerini ancak fayda-zarar dengesinin gözetilmesi gerektiğini belirten Tat, “Ülkemizin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltma hedefini destekliyoruz. Ancak Doyran Göleti ve bu göleti besleyen kaynaklar üzerine yapılacak bir HES, bölge halkının geçimi, tarımsal üretim, içme suyu temini ve doğal yaşam üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracaktır” şeklinde konuştu.

Antalya Valiliği'nden sel baskını uyarısı Antalya Valiliği'nden sel baskını uyarısı

“KARADENİZ’DEKİ HATALAR TEKRARLANMASIN”

Şaban Tat, Karadeniz bölgesinde peş peşe yapılan HES projelerinin doğaya verdiği zararların ve sürdürülebilirlik konusundaki sıkıntıların Doyran’da da yaşanabileceğine dikkat çekti. Tat, “Bu projenin ÇED raporu hazırlık sürecinde, tüm ilgili kurum ve kuruluşları, bölge halkının, doğanın ve su kaynaklarının korunması için duyarlı olmaya çağırıyoruz. Karadeniz'de yaşanan hataların Antalya’da tekrarlanmasına izin vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

YAŞAM ALANLARI ENERJİ ÜRETİMİNDEN DEĞERLİDİR 

Yaşam alanlarının enerji üretiminden değerli olduğunu ifade eden Tat, “Antalya ve çevresinde yaşayan halkın geçim kaynağı olan tarım, temiz su ve doğal yaşam alanları, enerji üretiminden çok daha değerlidir. Enerji üretimi için yapılacak her proje, doğal dengeyi bozmayacak şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır. Aksi takdirde, enerji kazanırken doğal zenginliklerimizi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırız” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ PROJELERİ TERCİH EDİLMELİ”

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Tat, Doyran Göleti’ni besleyen kaynaklar üzerine yapılması planlanan HES projesinden vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayarak, Antalya’nın doğasına ve tarımına zarar vermeyecek, sürdürülebilir enerji projelerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Tat, “Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak istiyorsak, doğal kaynaklarımızı korumak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Necdet Görkem SUCU