Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki Bademağacı Mahallesi’nde çevreye büyük zarar verdiği kaydedilen AS Çimento fabrikasının kapasite artırımı projesi için düzenlenen ÇED raporu bilgilendirme toplantısında halk tepkisini dile getirdi.
Burdur’un Bucak ilçesi ve Antalya il sınırına kurulu AS Çimento fabrikasının kum eleme ve taş kırma tesisinin kapasitesini üç katına çıkarmak istemesi, Bademağacı Mahallesi sakinleri tarafından tepkiyle karşılandı. 8 Ağustos 2024 Perşembe günü Bademağacı Mahalle Meydanı’nda gerçekleşen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü’nden ÇED ve Çevre İzinleri Şubesi Müdür Vekili Meltem Yazkan Başkanlık yaptı. Proje hakkında bilgi vermek üzere toplantıya Onat Çevre Mühendislik şirketinden Burçak Çiçek katıldı. Bilgilendirme toplantısında mahalle sakinleri, fabrikanın çevreye verdiği zararın giderek arttığını belirtti.
20 YILLIK SORUN
Bademağacı Mahallesi, 20 yıl önce belediye statüsüne sahipken, AS Çimento fabrikası faaliyete geçerken o dönemde mahallenin belediye başkanı tarafından verilen ruhsatlarla kurulan fabrikanın, yıllar içinde mahallenin tarım alanlarına ve genel sağlığına ciddi zararlar verdiği ifade edildi. Mahalle halkı, toz ve kirlilik nedeniyle tarlalarından artık verim alamadıklarını, evlerinde çatlaklar oluştuğunu ve kanser gibi hastalıkların arttığını belirtti.
4 BAŞKAN DA KARŞI
AS Çimento fabrikasının halihazırda mevcut olan kum eleme tesisinin yanına, üç katı büyüklüğünde yeni bir tesis açma planı, mahalle halkını endişeye soktu. Toplantıda Bademağacı eski Belediye Başkanlarından Enver Karataş, Mustafa Yıldız, Bekir Akyol ve Osman Azak, fabrikanın çevreye verdiği zararın altını çizerek, mahallede yaşayanların yaşam kalitesinin düştüğünü ifade etti.
“BEN CİNAYETE KATILMIYORUM”
Fabrikanın zehir saçtığını ifade eden eski Belediye Başkanı Osman Azak, “Bugüne Kadar bu fabrikanın çevreye verdiği zarardan haberdar mısınız? Önceden bu fabrikaya izin verenler utansın. Fabrika zehir saçıyor ben cinayete katılmıyorum. Halkın zehirlenmesini istemiyorum.” şeklinde konuştu.
“İNSANLAR ADIM ADIM ÖLÜME YAKLAŞIYOR”
Eski Belediye Başkanı Enver Karataş çevrede yaşayan mahalle sakinlerinin ölüme adım adım yaklaştığını ifade eden Karataş, “Çevre köylerde yaşayan insanlar adım adım ölüme yaklaşıyor. Tepelerin bembeyaz toz bulutu ile kaplı. Orman ağaç düşünülmeden ÇED Raporu alınıp doğa tahrip ediliyor.” İfadelerini kullandı.
“BUNA EVET DEMEYECEĞİZ”
Mahallesinin göz göre göre yok olmasını istemeyen Merve Şahin, “Taş ocakları yapıldığında doğada hiçbir şey kalmayacak ülkemin göz göre göre yok olmasını istemiyorum birileri rant sağlayacak diye buna evet demeyeceğiz.” dedi.
“BÖYLE BİR BÜYÜTME KATLİAM OLACAK”
Ülker Aksoy konu ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında fabrikanın patlattığı taşlardan taşınan tozların su kaynaklarına zarar vereceğini vurgulayarak, Aksoy “Taşlar rüzgarla taşınacak kalsiyum karbonat su kaynaklarımızı yok edecek. Mevcut yerinde devam etsin. Böyle bir büyütme katliam olacak karşıyım.” ifadelerini kullandı.
“BİZ 20 YILDIR ZEHİRLENİYORUZ”
Toplantıda konuşan Bademağacı Mahallesi Muhtarı Selda Yavuz, 20 yıl önce verilen kararların mahalleyi olumsuz etkilediğini belirtti ve şunları söyledi: "O dönem mahallemizde yetkili olan kişiler, bu fabrikanın kurulmasına izin verdiler. Biz 20 yıldır zehirleniyoruz. Ancak şu an bu mahallenin en yetkilisi benim ve ben mahallemin geleceğini düşünüyorum. Yeni tesisin açılmasına kesinlikle karşıyım."
ÇEVRESEL TAHRİBAT ARTIYOR
Toplantıda söz alan mahalle sakini İbrahim Dumankaya, toz kirliliği nedeniyle bölgeyi terk etmeyi düşündüğünü dile getirdi. Dumankaya, "Ben buraya temiz hava için geldim, ancak burada temiz hava bulamadım. Bu toz devam ederse evimi satıp gitmeyi düşünüyorum" dedi.