Adana'da 24 ve 26 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen sağanak yağış ve dolu, bölgedeki tarım arazilerini olumsuz etkiledi. Karpuz, domates, şeftali, kavun, biber ve mısır tarlalarında ciddi zarar oluştu. Dolu yağışının etkilediği alanlar, dronlar ile havadan görüntülendi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyardığı Adana’da, 24 ve 26 Mayıs’ta yaşanan sağanak yağış ve dolu karpuz, kavun, şeftali, biber, mısır ve domates gibi tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından önceden uyarısı yapılan sağanak yağış ve dolu, Adana'da büyük hasara yol açtı. Özellikle Seyhan, Yüreğir, Karataş ve Ceyhan ilçelerindeki tarlalar doludan en çok etkilenen bölgeler oldu. Mersin'in Tarsus ilçesi de dolu yağışının vurduğu yerler arasında yer aldı.
Hortum Çıktı
Dolu yağışının ardından, Yüreğir ilçesine bağlı Eğriağaç köyünde hortum meydana geldi. Hortum, köydeki tarlalarda ekili ürünlere zarar verdi.
'30 bin dönüm alan zarar gördü'
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, zarar gören tarlaları yerinde inceledi ve İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Doğan, yaklaşık 30 bin dönüm arazinin zarar gördüğünü belirterek, 'İklim şartları değişti, yağan dolu kar görünümündeydi. Gördüğümüz alanda karpuz, mısır, kavun, domates ve şeftali bahçelerinde çok fazla zarar var. Bölgemizde 20 bin dönüm zarar var. Küçük zararları da hesaba katarsak 30 bin dönümleri buluyor' dedi.
'Destek bekliyoruz'
Çiftçilerin devletten destek beklediğini belirten Doğan, 'Yüreğir ilçemizde hortum oluştu ancak hortumdan dolayı pek zarar olmadı. Sadece mısırlar yattı. Fakat dolu yağışı bazı noktalarda lokal bazı yerlerde ise çok kuvvetli vurdu. Ovadaki karpuzlar 15 gün sonra hasat edilecekti ama artık hiçbir ekonomik değeri yok. Bu karpuzlar çiftçimiz tarafından toplanıp ya atılacak ya da kök kısımları kesilip tekrar gübreleme ve sulama yöntemiyle açık karpuza dönüşecek. TARSİM olmayan yerlerde bu yıl özellikle çok büyük bir afet var. O nedenle devletin desteğini esirgememesini bekliyoruz' ifadelerini kullandı.
'Her şey yarım saat içerisinde oldu'
600 dönüm alanda domates eken çiftçi Vedat Oğuz, yaşanan felaketi şöyle anlattı: 'Her şey yarım saat içerisinde oldu. Önce ceviz büyüklüğünde dolu yağışı, ardından da sel geldi. Çiftçi olarak çok mağdur olduk. Domateslere saçma vurmuş gibi darbelendi. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. En azından kredilerin ötelenmesi ya da çiftçiye destek verilmesi herkes açısından iyi olur. Bu olay nedeniyle domates fiyatları 13 lirayken bugün 20 lira oldu' dedi.