Doğal ortamlarda yetişen mantarlar, yapılarında zehir barındırma riski nedeniyle ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar, vatandaşların doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarını tercih etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.
Doğal Mantarlar Zehir İçerebilir
Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, ülkemizde doğal ortamlarda yetişen mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde tüketilmesi, ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelere neden olabiliyor. Mantar zehirlenmeleri, mantarda bulunan zehrin niteliğine bağlı olarak, mantarın yenmesinden sonra 2 ile 6 saat içinde belirtilerle kendini gösterebiliyor.
Mantar Zehirlenmesi Belirtilerine Dikkat
Mantar zehirlenmesi belirtileri, mantarın yenmesinden itibaren 2 saat içinde ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metalik bir tat, bulantı, kusma ve terleme yer alır. Bazı mantar türlerinin tüketilmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları hatta ölümle sonuçlanan belirtiler görülebilir.
Kültür Mantarları Tercih Edin
Uzmanlar, vatandaşların doğal mantarları kesinlikle tüketmemesi gerektiğini vurguluyor. Mantar tüketimi sonrası zehirlenme belirtileri görüldüğünde, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir. Bu tür vakalarda hastanelerde kullanılmak üzere panzehirler Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hazır bulundurulmaktadır.
Mantar zehirlenmelerinden korunmanın en güvenli yolu ise, doğal mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarını tercih etmektir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortamlarda bazı mikroorganizmaların bulunabileceği unutulmamalıdır. Mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak tüketilmesi, hafif mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.
Ambalajlı Mantarları Tercih Edin
Mantar alırken, ambalajlı olanların tercih edilmesi ve ambalaj üzerinde tüketiciye yönelik bilgilendirme etiketlerinin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi de önemlidir. Bu sayede, daha güvenli bir mantar tüketimi sağlanabilir.