Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Kıbrıs Adası'nda konuşlu BM Barış Gücü’nün görev süresini uzatma kararına tepki gösterdi. Açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) onay alınmadan alınan bu kararın yerleşik BM uygulamalarına aykırı olduğu vurgulandı.
"BM, Kıbrıs Türk Tarafının Onayını Yine Yok Saydı"
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 31 Ocak 2025 tarihinde aldığı 2771 (2025) sayılı kararla Kıbrıs Adası'nda görev yapan BM Barış Gücü’nün süresini bir yıl daha uzatmıştır. Ancak bu karar alınırken Kıbrıs Türk tarafının onayı bu defa da alınmamıştır. BM Barış Gücü’nün KKTC topraklarındaki faaliyetlerinin yalnızca KKTC makamlarının iyi niyeti çerçevesinde yürütülebildiğini hatırlatıyoruz. Bu faaliyetlerin devamı için hukuki bir zeminin süratle tesis edilmesi elzemdir. KKTC yönetiminin bu çerçevede atacağı adımlara tam destek vereceğimizi vurguluyoruz."
"Çözüm İçin Sahadaki Gerçekler Dikkate Alınmalı"
Bakanlığın açıklamasında, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs sorununa ilişkin çözüm modellerinde halen eski yaklaşımları benimsediğine dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı:
"BM Güvenlik Konseyi, Barış Gücü’nün görev süresini uzatırken, çözüme dair gerçekçi olmayan ve artık geçerliliğini yitirmiş çözüm modellerine atıfta bulunmaya devam etmektedir. Bu durum, derin bir hayal kırıklığı yaratmaktadır. Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm ancak sahadaki gerçekler temelinde bulunabilir. BM Güvenlik Konseyi'ni, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve uluslararası statüsünü tanımaya çağırıyoruz."
Türkiye’den KKTC’ye Tam Destek
Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında KKTC’nin haklarının korunması noktasında Türkiye’nin tam desteğinin devam edeceğini de belirtti. Açıklamada, Kıbrıs Türk halkının iradesinin göz ardı edilerek atılan her adımın çözümsüzlüğü derinleştirdiği vurgulandı.