Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada ağız sağlığının önemine dikkat çekti. Ağız ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmediği takdirde başta kalp kapakçığı, böbrek ve eklemler olmak üzere vücutta bulunan pek çok organı etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Alper Kuştarcı, sağlığın ağızdan başladığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

 

6 AYDA BİR KONTROL

Üniversiteden verilen bilgiye göre toplum olarak ağız ve diş sağlığı bilinci konusunda iyi durumda olmadığımızı ifade eden Prof. Dr. Kuştarcı, diş problemi ortaya çıkmadan 6 aylık periyotlarda düzenli kontrolün yapılması gerektiğinin altına çizerek, bu anlamda koruyucu hekimliğin de önemine vurguda bulundu. Özellikle İskandinav ülkelerinde koruyucu diş hekimliğinin yaygın olarak yerleştiği bilgisini veren Prof. Dr. Kuştarcı, tüm harcamaların bu alanda yapıldığını, bizim ülkemizde ise harcamaların hastanın hekime başvurmada geç kalmasıyla tedavi üzerine yoğunlaştığını ve milli servetimizi de korumak adına öne çekmemiz gerektiğini söyledi.

 

BİLİNÇ YERLEŞTİRİLMELİ

Prof. Dr. Kuştarcı bireylere günde 2 kez doğru bir şekilde diş fırçalama ve diş ipi kullanma ve 6 aylık periyotlarda düzenli diş muayenesini yaptırmalarını tavsiye etti. Toplumda ağız ve diş sağlığı bilincinin çocukluk çağından itibaren yerleşmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr.  Alper Kuştarcı, ”Bunun için ebeveynlerin küçük yaştan itibaren çocuklara bu bilinci yerleştirmesi gerekir. Bu bağlamda doğru fırçalamanın ağız arkasından başlayarak öne doğru ve iç kısımları da kapsayacak şekilde olmalıdır” dedi.

 Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim