Burdur-Antalya Karayolunda TIR Devrildi! Burdur-Antalya Karayolunda TIR Devrildi!

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu,  Konyaaltı’nda deniz suyunun yeşil renge bürünmesinin alg patlamasından kaynaklandığını belirterek, zehirlenmesinin söz konusu olmadığını, “Antalyalılar endişe etmesin,  denize rahatlıkla girebilirler” dedi..

Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinde deniz suyunun yeşil bir renk alması ve balık ölümlerinin görülmesi panik yaratmıştı. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu,  deniz suyunun yeşil bir renge bürünmesinin endişe verici bir durum olmadığını,’ Alg patlaması’ olarak bilien durumun daha önce de yaşandığını ancak bu kadar  yoğun olmadığını belirterek, Antalyalıların ve tatilcilerin denize rahatlıkla girebileceklerini söyledi. Gökoğlu, düzenlediği basın toplantısında, “Zehirlenme bir durumu söz konusu değil. Öyle olsaydı yoğun balık ölümü yaşanırdı. Hiç kimse endişe etmesin, Antalya’nın denizi girilebilecek nitelikte’’dedi.

Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, deniz suyunun yeşil bir renk almasında denize dökülen derelerce taşınan atıkların etken olduğunu vurgulayarak, .Antalya'da denizin Beşgöz Çayı, Aksu, Acısu, Kopak, Boğaçay, Sarısu gibi derelerden girdilerle taşınmış besleyici elementlerin plankton(suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isim) çoğalmasına sebep olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. 

BU KADAR GÜÇLÜSÜ DAHA ÖNCE YAŞANMADI

Denizi besleyen çayların ağzının bazen kapandığı için içerideki suyun şiştiğini ve birden boşalım yaptığını belirten Doç. Dr. Gökoğlu, "Boşalım sırasında çok fazla besleyici element girdisi deniz suyuna karışıyor ve denizde alg çoğalmaları oluyor. Rüzgarın etkisiyle de akıntıyla kıyıya taşıdı. Tatlı su olduğu içinde yoğunluk farkıyla suyun üstünde kaldı. Herkes rahatlıkla Konyaaltı'nda denize girebilir. Bazen suyun altında 3- 4 tabaka görüyoruz. Bunlar daha önce de yaşandı ama bu kadar güçlü yaşanmadı. Çok fazla plankton çoğalması var" dedi.

DEPREMLE İLGİSİ YOK

Son günlerde Akdeniz Bölgesi’nde çok sayıda deprem olmasının nedenini kirlenmeye bağlandığı yönündeki görüşleri de değerlendiren Gökoğlu, ’’Deprem her zaman oluyor. Ama hiçbir zaman depremde bu durum yaşanmadı’’dedi.

 Konyaaltı'nda denize hiçbir kanalizasyon girdisi olmadığını fakat arıtma tesisinin 50 metre derinden liman bölgesinde verilen bir suyu olduğunu açıklayan Doç. Dr. Gökoğlu, denizi besleyen tatlı su kaynaklarının etrafındaki tarım arazilerinde gübre kullanıldığı ve besleyici elementlerin büyük kısmını da gübrenin oluşturduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Gökoğlu, "Kirliliğin olduğu yerde ilk çoğalacak olan şeyler alglerdir. Bir suya gübre karışması da kirliliktir. Su sıcaklığı ve besin de bolsa çok hızlı çoğalma yaparlar. Bazen Marmara ve diğer denizlerde görülür" dedi.  Öte  yandan önceki gün yeşil renge bürünen Konyaaltı Sahili'nde dün deniz suyu renginin normale dönüştüğü görüldü. Sabahın erken saatlerinden itibaren yine çok sayıda vatandaş sahilde denize girmeye başladı.

Alg patlaması nedir ?

izmit Körfezi'nde organik maddelerin çoğalması sonucu oluşan ‘‘alg patlaması’’ milyonlarca balığın ölümüne neden oldu. Organik maddelerin çoğalması sonucu olan ‘alg patlaması’ genellikle balık ölümlerine neden oluyor. Bir çeşit yosun olan alg, suyun oksijensiz kalmasına yol açıyor.

 DENİZ TOPKAYA

 

 

Editör: TE Bilisim