Antalya’da çiftçinin kilosunu 4,5 liraya sattığı çilek,
pazarda 6- 7, manav ve marketlerde 8, 9 ve 10 liradan satılırken, İstanbul gibi
büyük şehirlerde ise 15 liradan satılıyor.
Türkiye'nin en lezzetli çileklerinin
yetiştirildiği bölgelerden Serik'e bağlı Kadriye'deki seraları, bugünlerde
kırmızı ve lezzetli bu meyve kaplıyor. Denize yakınlığı ve uygun iklim
koşulları dolayısıyla örtü altında yetiştirilen çilekler, yiyenleri mutlu
ederken, üreticisini aynı derecede memnun etmiyor. Antalyalı çiftçiler, binbir
güçlükle yetiştirdiği çileklerini Serik haline kilosunu 4,5 liraya satabiliyor.
Çiftçiler, bu fiyatın, çileğin maliyetini ancak karşıladığını belirtirken,
büyük kentlerde kilosunun 15 liradan satılmasını da eleştirdi.
'ÇİLEK İÇİN ÇOK İDEAL MEVSİM'
Kadriye'de, örtü altında yaklaşık 10 yıldır
çilek üreten Şaban Aksoy (44), burada yetiştirilen çileğin aromasının çok güzel
olduğunu söyledi. Bölgedeki birçok çiftçinin son 10 yılda çilek üretimine
yöneldiğini belirten Aksoy, yaz meyvesi olarak bilinen çileğin, bu mevsimde
daha güzel olduğunu aktardı. Aksoy, "Antalya, kışı bile sıcak geçiren bir
şehir. Bir de bunu seralarla desteklediğimiz zaman yeterli sıcağı elde
ediyoruz. Şu anki iklim, çilek yetiştirmek için çok ideal" dedi.
'HORMON YOK'
Çileğin düzgün ve iri olması
dolayısıyla birçok insanın aklına hormon geldiğini belirten Şaban Aksoy,
"Meyve ve sebzede hormon kullanımı yok. Devlet, bu konuda sıkı denetim
yapıyor. Hormon verildiği tespit edilirse 7 yıla kadar serayı kapatma cezası
verebiliyor. Atılan gübre ve ilaçlar tek tek kontrol ediliyor. Eğer ilaç
kalıntısı tespit edilirse ihraç hiç olmuyor. Çileklerin büyük ve düzgün şekilde
olması düzenli sulama ve fidelemeden dolayı. Ortamın derecesi hep aynı. Bu
nedenle iri ve düzgün oluyor" diye konuştu.
MALİYET 4, SATIŞ 4,5 LİRA
Çiftçi Aksoy, çileğin çok fazla dayanan bir
ürün olmadığını belirterek, domates veya biber gibi günlerce satılmayı
beklemediğini söyledi. Yenecek duruma ulaştığı zaman hemen piyasaya çıkarılması
gerektiğini belirten Aksoy, şöyle devam etti:
"Özenle üstünde durulması gerekiyor, sık
toplanması lazım. İşçi maliyetleri, paketleme, sera giderleri fazla olan meyve.
Serik Hali'nde en iyi çilek şu anda 4,5 liradan alıcı buluyor. 1 kilo çilek
zaten 4 liraya yetişiyor. Ürün çıktı, bekletme gibi şansımız yok, 3 lira olsa
da satmak durumundayız. Büyük şehirlerde satıldığı fiyatın yarısı çiftçinin
eline geçse bizim için çok iyi bir gelir olur. Çocuk gibi ilgileniyoruz. Aradaki
tüccar fiyat belirliyor. Benim bildiğim İstanbul'da marketlerde 15 lira
dolayında satılıyor. Bizim sattığımız çilek tam 3 katına alıcı buluyor. Her
zaman olduğu gibi arada kazanan yine tüccar. Nakliye pahalı deniyor ama
Antalya'dan İstanbul'a nakliye son derece ucuz. Bir kamyon İstanbul'a buradan 2
bin 500 liraya gidiyor."(DHA)