Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 1’ini tarıma vermeyen AKP, Anayasa’yı ihlal ettiği gibi gıda ürünlerindeki fiyatları da olumsuz yönde etkiliyor. Tarıma verilmeyen yüzde 1’lik destek ile ilgili Akdeniz Gerçek’e değerlendirmede bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Ali Top, “Bilindiği üzere ülkemizde üreticilerimize GSYH’nın yüzde 1’i tarımda destekleme olarak verilmesi Anayasa’da garanti altına alınmış bir haktır.  Üretmenin ve kendi kendine yetiyor olmanın ne kadar önemli olduğunu daha 1-2 yıl öncesi Pandemi döneminde canlı yaşamış bir ülke olmamıza rağmen maalesef, milli gelirimize göre 411 milyar TL olması gereken tarımsal destekleme yerine sadece 91 milyar TL civarı bir destekleme yapılmıştır” dedi.

“SEN BU İŞİ YAPMA DİYORLAR”

Başkan Ali Top, “Girdi fiyatlarının 3-4 kat arttığı bu günlerde maalesef üreticimizin ürettiği ürünler geçtiğimiz yıl sattığı fiyatların altına düşmüştür. Bu da üreticilere sen bu işi yapma ve üretme anlamına gelmektedir. Bilinmeli ki her tür hastalıkla ilgili kapanmalarda, doğal afetlerde, hiçbir zaman yaşanmasını istemediğimiz fakat yaşadığımız coğrafyanın bir kaderi olarak olabilecek bir savaş halinde dahi kendi kendimize yetebilecek tarımsal üretime sahip olmak çok önem taşımaktadır. Yıllardır savaş halinde olan Ukrayna’nın ürettiği hububatın dünyaya sevkinde devriye görevlisi olmak yerine, doğru ve yeterli tarımsal desteklemeler ile Orta Anadolu’da ve Trakya’da boş kalan milyonlarcan m2 üretim alanları, üretime küsen üreticilerimizin gönlü alınarak tekrardan üretime geçirilmesi gerekmektedir.  Bu vesile ile hem dışarıya döviz vererek ürün alımının önüne geçilmeli hem de kendi ürettiğimiz tarımsal ürünleri yurt dışına satışı ile ilgilenilerek yurdumuza döviz girişi sağlamalıdır” dedi.

“TARIMSAL DESTEK SADAKA DEĞİLDİR”

Başkan Ali Top, “Verilmesi Anayasa’da zorunluluk olan bu tarımsal desteklemeler den ayrılacak bir bütçe ile ivedilikle bağımsız tarımsal danışmanlık tekrar işler hale getirilmeli, üreticinin ihtiyacı olan teknik desteğe ve reçetelemeye hızlı ve bağımsız bir şekilde ulaşılması sağlanmalıdır. Bunu yaparken; kendi piyasa gerçekleri de göz önüne alınarak bu işte çalışan ziraat mühendisi meslektaşlarımızın mühendislik meslek onurunu kırmayacak şekilde hak edilen bir ücretlendirme belirlenmelidir. Yine mevcut olan ancak olması gerekenin çok çok altında olan biyolojik mücadeleler, pollinasyon sistemleri ve tuzakların daha fazla desteklenmesi sonucu, pestisit kullanımında ciddi azalmalar olacak, buda hem doğamızın kirlenmesini engelleyecek hem de üreticimizin ilaç girdilerini düşürecektir.  Üreticilerimizin en büyük girdilerinden olan mazot ve gübre başta olma üzere bazı desteklemelerin üreticinin ürettiği ve satışa getirdiği ürün üzerinden destekleme yapılması gerekmektedir. Tüm bunlar aynı zamanda milli ekonomimizde cari açığın azalmasına da destek olacaktır. Unutulmamalı ki; bazı şirketlerin silinen Milyonlarca dolar borçların yanında, üreticilere verilecek tarımsal destekler sadaka olmayıp Anayasal bir haktır. Kaldı ki verilecek bu destekler ülkemiz ekonomisine misli ile geri dönüş sağlayacaktır. Onun için üretime ve üreticiye yapılacak tarımsal destekler çok görülmemelidir” ifadelerine yer verdi.

O Borçlar Silinecek! TBMM'de Düzenleme Kabul Edildi O Borçlar Silinecek! TBMM'de Düzenleme Kabul Edildi

Muhabir: Arda KIR