CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Türkiye’yi derinden etkileyen depremler sonrası afet yönetimi sistemine yönelik kapsamlı bir uyarıda bulundu. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Bağcıoğlu, mevcut afet müdahale yapısının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) afetlerde artık yalnızca "destek çözüm ortağı" değil, "esas çözüm ortağı" olarak konumlandırılmasının zorunlu hale geldiğini vurguladı.
“TAMP Revize Edilmeli, TSK Esas Rol Üstlenmeli”
Bağcıoğlu, Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) acilen revize edilmesini önererek, özellikle afetlerde TSK’nın aktif ve sürekli bir rol üstlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Millî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay temsilcilerinin, yalnızca davet edilerek değil, Afet ve Acil Durum Kurulu’nda daimi üye olarak yer alması gerektiğini ifade etti.
Yankı Bağcıoğlu sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye Afet Müdahale Planı(TAMP)’ın revize edilerek, TSK’nın afet müdahalesinde “destek çözüm ortağı” yerine, ‘esas çözüm ortağı’ olarak konumlandırılması zorunlu bir adımdır.
“Afet ve Acil Durum Kurulu”nda yer almayan ancak gerektiği taktirde davet edilen Millî Savunma Bakanlığı / Genelkurmay Başkanlığı temsilcilerinin bu kurulda sürekli yer almaları zorunludur.
6 Şubat depreminde yaşanan zafiyetler de dikkate alınarak; afet durumunda hangi bölgede hangi askeri birliğin hangi teçhizat veya araçla görevlendirileceğine yönelik AFAD’ın destek talebi yapıp yapmamasına bağlı kalmaksızın müdahale planları yapılmalıdır.
Özellikle İstanbul için afet sonrası kurtarma ekiplerinin ve yardımların deniz yoluyla ulaştırılması ile tahliye maksatlı kullanılmak üzere belirlenen deniz limanları ve marinaların güçlendirilmesi sorumlu olan Bakanlık / Kurum / Şirketler tarafından yapılmalıdır.
Bu bölgelere yardım getirecek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gemileri dahil kamu ve özel sektöre ait gemiler şimdiden belirlenmeli ve periyodik olarak görevlendirme listesi güncellenmelidir.
Askeri sağlık sistemi yerle yeksan edildiği için; hastane maksatlı kullanılacak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gemilerinde görevlendirilecek sivil sağlık ekiplerinin ismen ve tıbbi malzemelerin ise nereden alınacakları şimdiden belirlenmeli ve güncel tutulmalıdır.
Çeşitli defalar ikaz ettiğimiz gibi, Sağlık Bakanlığı envanterine özellikle afet durumlarında acil müdahale için kullanılmak üzere Hastane Gemisi dahil edilmeli, bu proje süratle realize edilmelidir.
Yıkıma yol açmayan bir deprem sonrası bile haberleşmede ciddi sıkıntılar yaşanmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, özellikle İstanbul’da yaşanabilecek kriz durumlarında kesintisiz iletişim sağlayacak tedbirleri almalıdır.
Herhangi bir afette İstanbul ölçeğinde iletişim hatlarının yoğunlukla kullanılacağı geçmişte yaşanan acı tecrübelerle sabittir. Yoğun kullanım talebi bahane olamaz, ilgili GSM şirketlerinin oluşacak yoğunluğu dikkate alarak şimdiden tedbirler alması zorunludur."