CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinin çiftçilerin ve üreticilerin durumunun giderek zorlaştığını gösterdiğini belirtti. Adem, "Tarım her geçen gün daha da çöküyor, üretim ciddi risk altında" diyerek acil önlem alınması çağrısında bulundu.

Motorine Zam Geldi: Fiyatlar 45 TL'ye Dayandı Motorine Zam Geldi: Fiyatlar 45 TL'ye Dayandı

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ndeki Artışlar

CHP Tarım ve Orman Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, bugün yaptığı yazılı açıklamada üreticilerin sorunlarına dikkat çekti. TÜİK'in mart ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini değerlendiren Adem, "Tarım-GFE 2024 yılının Mart ayında bir önceki aya göre %1,16, Aralık 2023'e göre ise %12,67 arttı. Son bir yılda endeksteki artış %49,93'e ulaştı. Tarımda kullanılan mallar ve hizmetler endeksindeki yıllık artış %46,74, tarımsal yatırım girdilerindeki artış ise %72,55 oldu. Bu rakamlar, üreticilerimizin omuzlarına binen yükün her geçen gün daha da ağırlaştığının somut göstergeleridir. Çiftçilerimize gereken desteği vermez, dönüşümü sağlayamazsak önümüzdeki süreçte daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağımız açıktır. Bu kısır döngüyü kırmak, üretimi ve gıda arzını güvence altına almak için tüm imkanlarımızı seferber etmeliyiz" dedi.

Girdi Fiyatlarındaki Yükseliş Çiftçileri Zorluyor

Tohum, gübre, yakıt, mazot, ilaç ve diğer birçok girdi kalemindeki fiyat artışlarının zirve yaptığını belirten Adem, açıklamasında şunları söyledi:

"Veteriner harcamalarındaki %165'lik artış akıllara durgunluk veriyor. Bu şartlarda çiftçimiz tarlasını nasıl ekecek? Tarım her geçen gün biraz daha çöküyor, üretim ciddi risk altında. Girdi maliyetleri yükseldikçe üretici fiyatları, dolayısıyla tüketici fiyatları ve gıda enflasyonu da artıyor. Kısır bir döngü oluştu ve bu döngü hızla ülkeyi gıda buhranının eşiğine sürüklüyor. Ekonomi vizyonundan yoksun olan bu iktidar, üreticiyi bir kez daha çaresiz bırakmıştır. Yıllardır süren bu vizyonsuzluk, milletimizi gıdaya muhtaç bırakma noktasına getirmiştir."

"Mazotta KDV Kaldırılmalı, Gübre ve Mazot Destekleri Artırılmalı"

Çiftçinin ve üreticinin sorunlarının çözümü için önlem alınması gerektiğini vurgulayan Adem, "Mazotta KDV kaldırılmalı, gübre ve mazot destekleri artırılmalıdır. Ancak bu şekilde çiftçinin üzerindeki yük hafifletilebilir ve kriz önlenebilir. Ya üreticiye sahip çıkar, tarımı ayağa kaldırırsınız ya da gıda güvenliği sorunuyla batağa batmış olursunuz. Milletimizin birinci önceliği gıdadır, iktidar bir kez olsun bu gerçeği görmeli ve harekete geçmelidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA