2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılının ikinci yarısı, eğitimdeki mevcut sorunlarla başladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, bu kapsamda çözüm önerilerini sıralayan bir yazılı açıklama yaptı.
"DENETİMSİZLİK YÜZÜNDEN OKULA DÖNEMEYEN 36 ÇOCUĞUMUZ VAR"
Açıklamasında, "2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılının ikinci dönemi başlıyor. Ancak, ihmalkarlık ve denetimsizlik yüzünden bugün okula dönemeyen 36 çocuğumuz var. Onlar yarıyıl tatilinde Kartalkaya’da meydana gelen yangında can verdiler. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer veren Kamacı, eğitim alanında yıllardır devam eden güvenlik ve denetim sorunlarına dikkat çekti.
"ÇOCUKLAR İÇİN OKULLAR GÜVENLİ OLMALI"
CHP Antalya İl Başkanı, defalarca uyarılmasına rağmen okullarda ve yurtlarda alınmayan önlemler nedeniyle kazaların, afetlerin ve güvenlik açıklarının devam ettiğini, müfettişlik sisteminin bozulmasıyla denetimlerin yetersiz kaldığını belirtti. Kamacı, okulların çocuklar ve öğretmenler için güvenli olması gerektiğini vurgulayarak, “Birinci sınıfa başlayacak olan Miray Aslan, okul bahçesinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetti. 16 yaşındaki Mehmet Eren Parlak ise okulda arkadaşı tarafından silahla vurularak öldürüldü. Öğretmenlerimizden Sibel Turan, yeterli iş güvenliği olmadığı için; İbrahim Oktugan ise okul güvenliğinin sağlanmaması nedeniyle hayatını kaybetti.” ifadelerini kullandı.
“ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI SONLANMADI”
Açıklamada ayrıca, 6 Şubat 2023’teki depremlerden sonra bölgede eğitim ve yaşam koşullarının iyileştirilemediğine dikkat çekildi. İki yıl geçmesine rağmen enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlanmadığını, asbest ve çevre kirliliğinin sürdüğünü, birçok insanın hâlâ konteyner kentlerde yaşadığını belirten Kamacı, “Depremde sağlam kalan okullar, kamu kurumlan tarafından kullanılmaya devam etti, bu da imkansızlıklar içerisinde verilmeye çalışılan eğitimi, birleştirilmiş okullarla daha da zora soktu. Enkaz kaldırma çalışmaları sonlanmadı. Asbest, çevre, su, hava ve toprak kirliliği devam etti. Çocuklarımız eğitim hakkına erişimde sıkıntı yaşadı çünkü ulaşım sorunu hala çözülmedi” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZ OKULLARA AÇ GİTTİ”
Geçtiğimiz dönemde çocukların temiz içme suyuna ulaşamadığını, nitelikli eğitim alamadığını, atanamayan öğretmenlerin mülakat mağduriyetleriyle karşı karşıya kaldığını ve yoksulluk sınırının altındaki maaşlarla çalıştığını hatırlatan Kamacı, “Geçtiğimiz dönem; çocuklar, öğretmenler, yöneticiler, eğitim çalışanları, veliler kısacası eğitimin tüm paydaşları ve ülkemiz için zor bir dönem oldu. Okullar fiziki olarak eğitime uygun hale getirilmedi, temizlenemedi. Çocuklarımız nitelikli eğitim alamadı, okulların güvenliği sağlanamadı. Öğretmenlerimiz atanmadı, mülakatla mağdur edildi. Yoksulluk sınırı altında maaşlarla, can güvenliği olmadan eğitim vermeye devam etti. Çocuklarımız okullara aç gitti, temiz suya erişemedi ve MESEM'lerde hayatlarını kaybetti” şeklinde konuştu.
Açıklamasında, 13 maddeden oluşan çözüm önerilerini de sıralayan Kamacı, şu başlıklara yer verdi:
1. “Pilot çalışması yapılmadan uygulamaya konulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarını geri çekin.”
2. “ÇEDES protokolü ile pedagojik formasyonu olmayan kişilerin okullarda etkinlik yapmasını engelleyin.”
3. “Çocuklarımız için okullarda temiz içme suyu sağlayın ve bir öğün ücretsiz yemek verin.”
4. “Okulları temizlik personeli ile donatın, hijyen ve sağlık koşullarını iyileştirin.”
5. “Her okula bir güvenlik görevlisi atayın, çocuklarımız ve öğretmenlerimiz için güvenliği sağlayın.”
6. “Çocuklarımızın iş gücü olarak kullanılmasına neden olan MESEM programını sonlandırın.”
7. “Birleştirilmiş okul ve ikili eğitim uygulamasını sona erdirerek tam gün eğitime geçin.”
8. “Kapatılan köy okullarını yeniden açarak, taşımalı eğitimi azaltın.”
9. “Okul öncesi eğitimi tüm çocuklar için zorunlu ve ücretsiz yapın.”
10. “Özel okullarda fahiş fiyat artışlarını denetleyin.”
11. “Özel okullarda çalışan öğretmenler için taban maaş düzenlemesi yapın.”
12. “Engelli öğretmenlere, rehber öğretmenlere ve diğer mağdur öğretmenlere verilen sözleri tutun.”
13. “Diploması olan öğretmenlere yeniden aday statüsü vermek yerine gerçek ihtiyaç kadar kadrolu öğretmen ataması yapın.”
BAŞARILI BİR DÖNEM DİLEDİ
CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, bu sorunlar çözülmeden eğitim sisteminin sürdürülebilir olamayacağını belirtti. Kamacı, Cumhuriyet Halk Partisi olarak çocukların laik, bilimsel ve eşit eğitim hakkını savunmaya, öğretmenlerin haklarını korumaya, velilerin yaşadığı zorlukları gidermek için mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, tüm öğrencilere ve öğretmenlere başarılı bir dönem dileklerini iletti.