Antalya 'nın Finike İlçesi'ndeki Alacadağ'da bir mermer firmasının hazırladığı ÇED raporu bilgilendirme toplantısı, çevrecilerin tepkisine sahne oldu. Söz konusu firmayla ilgili mahkemenin 'ruhsat iptali' kararı verdiğini belirten çevreciler, aynı yer ve aynı firmayla ilgili yeni ÇED raporu hazırlanmasının yasal olmadığını savundu.
Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, bir mermer firmasının Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Alacadağ'daki 'Alansal ve Üretimsel Artış Projesi'ne ilişkin yüklenici firma tarafından hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için Yeşilyurt Mahallesi'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya bölge halkının yanı sıra çevreciler de katıldı. Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Derneği Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu sözcüsü Ali Ulvi Büyüknohutçu, 1 ton mermer çıkarmak için ortalama 6 sedir ağacının kesildiğine dikkati çekti. 1 ton kireç taşının en iyisinin 200 dolar olduğunu vurgulayan Büyüknohutçu, "6 tane sedir ağacı 20'şer metreden 1200 metre. Sedir ağacının metresi ise 1000 lira. 12 bin lirayı 200 dolar için yok ediyoruz. Bir ekonomist gelip bana bunun mantığını anlatmalı. 200 dolarlık bir blok taş için 12 bin liralık sedir ağacı neden kesilir?" dedi.
'BÖLGENİN DOKUSUNA İLİŞKİN BİLGİLER YOK'
ÇED raporunun kopyala yapıştır mantığıyla hazırlandığını belirten Büyüknohutçu, "Burada Alacadağ'ın ÇED raporu tartışılıyor. Ama belgelerde başka yerler anlatılıyor. Alacadağ'daki sedir ağaçları yok edilecek Phaselis anlatılıyor bize. Bize verilmek istenmeyen ÇED raporunu bulduk. Madde madde itirazlarımızı hazırladık. ÇED raporunda bölgenin dokusuna ilişkin bilgiler yok. Doğasına ve hayvan türlerine vereceği etkiler göz ardı edilmiştir. 'ÇED başvuru dosyasında erozyon alanları, heyelan alanlarına rastlanmamıştır' denilirken proje sahasında eğim ölçümleri yapılmış mıdır?" diye konuştu.
DHA