Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Çevre Defineciler Talan Etti!

Defineciler Talan Etti!

Sultangazi'de definecilerin talan ettiği alan havadan görüntülendi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Defineciler Talan Etti!
KAYNAK: İHA

Sultangazi'nin Cebeci köyünde bulunan eski Rum köyü, definecilerin saldırısına uğradı. Osmanlı ve Bizans dönemine ait tarihi alanlar bakımsızlık nedeniyle tahrip edilirken, definecilerin izinsiz kazı çalışmaları sonucunda birçok tarihi yapı zarar gördü. Havadan çekilen görüntülerde, definecilerin eski Rum köyündeki kilise ve çevresindeki mağaralarda kazılar yaptığı ve bu alanları adeta talan ettiği görülüyor.

A W259870 08

Tarihi Kilisenin Yok Olma Tehlikesi

Cebeci köyünde bulunan ve Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzandığı düşünülen kilise, defineciler tarafından büyük zarar gördü. Kilisenin birçok noktasında yapılan izinsiz kazılar, yapının yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Köylüler, kilisenin ve çevresindeki mağaranın bakımsızlıktan dolayı harap olduğunu belirtiyor.

A W259870 09

Köylülerin İsyanı

Aslen Selanik göçmeni olan Cemal Akdil, köyde yaşanan tahribatı şu sözlerle ifade etti:

'Dedemler 1923 yılında mübadele göçünde gelmişler. Onun öncesinde bu köy, Rum köyüydü. Arşivlere baktığımızda 600 yıllık bir geçmişi vardır. Arkamda bulunan mağarada antik yaşam olduğu arşivlerde belgelendi. İnsanların ibadetlerini yapmak için kilisemiz vardı. Onu defineciler parça parça yaptılar, böldüler define aramak için.'

Cemal Akdil ayrıca, köyde Mimar Sinan'ın eseri olan kırk çeşmelerin de yol yapımı amacıyla tahrip edildiğini belirtti. Definecilerin köyde lahitler çıkardığını ve mezarları talan ettiğini aktaran Akdil, yetkililerden yardım istedi:

'Burada bir tarih yatıyor, arkeoloji ekiplerini ve değerli profesörlerimizi bekliyoruz. Burada bir araştırma yapılsın, ne var ne yok çıkarılsın. Biz de tarihimizi öğrenmek istiyoruz.'

A W259870 02

Definecilerin Tahribatı Havadan Görüntülendi

Havadan çekilen görüntülerde, definecilerin kilise içerisinde ve çevresinde yaptıkları kazılar net bir şekilde görülüyor. Kazılan alanlarda kemik kalıntıları ve define aramak amacıyla açılan çukurlar dikkat çekiyor. Köydeki tarihi yapılar ve kalıntılar definecilerin saldırıları sonucu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Yetkililere Çağrı

Cebeci köylüleri, tarihi alanların korunması ve restore edilmesi için yetkililerden yardım talep ediyor. Köyde bulunan Bizans ve Osmanlı dönemine ait kalıntıların korunması için acil önlemler alınması gerektiğini belirten köylüler, arkeoloji ekiplerinin köyde araştırma yaparak tarihi alanları gün yüzüne çıkarmalarını istiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Instagram neden erişime kapatıldı? Bakan Yardımcısı açıkladı

Instagram neden erişime kapatıldı? Bakan Yardımcısı açıkladı