1976 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Can Atalay, bankacılık ve muhasebecilik yapan bir ailenin tek evladıdır. 1971’de TİP Amasya İl Başkanı iken siyasi bir cinayete kurban giden amcası Şerafettin Atalay’ın ismini taşımaktadır. Kadıköy’de büyüyen Atalay, küçük yaşlarda Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Can Yücel gibi ünlü yazarlarla tanışma fırsatı buldu.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Atalay, NTV’nin hukuk departmanında çalıştıktan sonra gazeteci Ahmet Şık’ın Gülen Cemaati’ni araştırdığı için yargılandığı davada avukatlığını üstlendi. Şık’ın 'İmamın Ordusu' kitabının özgürleştirilmesi için mücadele etti.
Sosyal Haklar Derneği’nin yönetim kurulu üyesi olan Atalay, Soma, Ermenek, Adana öğrenci yurdu, Çorlu tren kazası ve Hendek havai fişek fabrikası patlaması gibi pek çok işçi ve mağdur aile davasının avukatlığını yaptı.
Mimarlar Odası’nın avukatı olarak Validebağ Korusu’ndaki yapılaşmaya karşı çıkan gönüllüleri savundu. Emek Sineması’nın yıkılmasını engellemek için kampanya düzenledi.
CAN ATALAY NEDEN TUTUKLANDI?
Gezi Parkı planlarının iptalini sağladı. Taksim Dayanışması’nın avukatı olan Atalay, Gezi Davası’nda sanık olarak yargılandı ve 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Silivri Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan Atalay, 2023 seçimlerinde TİP’den Hatay milletvekili seçildi ancak tahliye edilmedi.
Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen Yargıtay, Atalay’ın cezasını onadı ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.