Antalya 'da yaşanan kent içi ulaşım sorununun tüketiciye mal edilemeyeceğini belirten Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Tüketici kendi rızasıyla 'A' ya da 'B' firmasıyla sözleşme imzalamamıştır. Bir damacana suda bile depozito alınırken 500 bine yakın kişiye hizmet verecek şirketten neden teminat alınmadı. Antalya Büyükşehir Belediyesi bundan müteselsilen sorumludur" dedi.
Kent içi ulaşımda kullanılan A-Kent firmasının cihazlarını kapatması ve Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Kart'a geçmesiyle birçok vatandaş ellerindeki eski kartlarıyla ortada kaldı. Kartlarındaki bakiyelerinin tüketilmesi konusunda her ne kadar duyurular yapılsa da sırf bakiye tüketmek için otobüs ve dolmuş kullanmak istemeyen binlerce vatandaşın kullanmadığı paraları, kartla birlikte yandı. Halk otobüsleri ve dolmuşların cihazlarını değiştirmesi üzerine vatandaşlar eski kartlarıyla birlikte bedelsiz kartlarını teslim aldı. Ancak kartlarındaki bakiyelerin iade edilmemesinden şikayetçi olanlar soluğu Tüketiciler Birliği Derneği'nde aldı.
BELEDİYE, FİRMADAN TEMİNAT ALABİLİRDİ
Vatandaşların tek muhatabının Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Neşet Gündüz, "Bir damacana su aldığımızda bile depozito alınırken, günde 500 bine yakın kişiye hizmet verecek şirketten neden teminat alınmadı. Tüketicinin her türlü mağduriyetini gidermek belediyeye aittir" dedi. Tüketicilerin kendi rızalarıyla 'A' ya da 'B' firmasıyla sözleşme imzalamadığını, verilen kartlarda belediye logosu bulunduğu için aynı sorumluluğa sahip olduğunu dile getiren Gündüz, "Evrensel tüketici haklarının 1,2,3,4,5,6 ve 7'nci maddelerine aykırılık, 6502 sayılı yasanın 5, 7 ve 13'üncü maddeleri ve Anayasa'nın 172'nci maddesindeki seyahat özgürlüğü maddeleri gayet açık. Açılacak davaların hak kazanımları elde edildiği takdirde tüketiciler belediyeden tazminat talebinde de bulunabilir" diye konuştu.
BELEDİYE MÜTESELSİLEN SORUMLUDUR
Ayrıca eski kart tesliminde vatandaşlara imzalatılan teslim tutanağındaki 'önemsiz miktar' kelimesini eleştiren ve tutanağın 6502 sayılı yasanın 5'nci maddesine aykırı olduğunu da ekleyen Neşet Gündüz şunları söyledi:
"Kime göre, ne ye göre önemsiz miktar. Vatandaşın her kuruşu değerlidir. Tüketiciye dolum fişlerinin saklanması gerektiği bilgisi verilmeliydi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ne kadar karşı çıksa da müteselsilen sorumludur. Bu teslim tutanakları ile belediyeye karşı dava açılmaması ve kalan bakiyenin takipçisi olunmaması istenmektedir. Tüketiciden kullanmadığı hizmetin bedeli alınamaz. Her ay düzenli dolum yapanlar var. Kamu çalışanları bize gelerek, 'Biz karı koca ayda 250 liralık dolum yapıyoruz, para gitti' dedi. Eski daire başkanı şu an 550 bin yolcunun taşındığını söyledi. 1 lira çalınsa 550 bin TL eder. Bize gelen şikayetlerdeki en küçük miktar 13- 16 lira arasında. 70-80 TL, 200-300 TL'lik şikayetler var. Milyonlarca lira bir yerlere gitti. Bu tüketiciye atılmış büyük bir kazık." DHA