Türkiye'nin en erken erik hasadını gerçekleştiren 25 yaşındaki Ziraat Mühendisi Mustafa Kutay Ası, İznik ilçesindeki özel serasında ürettiği erikleri kilosu 3 bin 500 TL'den satışa sunuyor. Arap şeyhleri, bu özel eriklere büyük ilgi göstererek sofralarında yer veriyor.
Şubat Başında Erik Hasadı
Mustafa Kutay Ası'nın ailesi, tamamı ziraat mühendisi olan fertlerden oluşuyor ve kış mevsiminde özel şartlarda erik yetiştiriyor. Şubat başında başladığı erik hasadını sürdüren genç üretici, müşterilerine en taze ürünleri sunma konusundaki kararlılığını sürdürüyor.
İnternetten Dünyaya Satılıyor
Birleşik Arap Emirlikleri şeyhleri, kilolarca yeşil erik siparişi verirken, Mustafa Kutay Ası ise internet üzerinden dünyanın dört bir yanına erik gönderiyor. Kendi imkanlarıyla kurduğu 800 metrekarelik serada üretim yapan genç girişimci, sadece ürün kalitesiyle değil, aynı zamanda İznik'in tanıtımına da katkı sağlıyor. Özel tasarlanmış çini kaselerle gönderilen erikler, hem lezzet hem de estetik açıdan beğeni topluyor.
BAE'den Büyük ilgi
Mustafa Kutay Ası, devam eden hasat süreci hakkında, 'Müthiş bir ilgi var. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Arap şeyhleri yoğun erik istiyorlar. Eriklerimizin kilosu 3 bin 500 TL'dir. Ağaçlarımıza 12 ay boyunca bebek gibi bakıyoruz. Akıllı seramızda toprak ve sera sıcaklığını ısıtma sistemi kullanarak ayarladık ve erken hasadı mümkün kıldık. Fakat bunu başarmak bizim için oldukça maliyetli oldu. Isıtma için kullandığımız kömürün masrafı bu sene kış ayının ülkemizde çok sert geçmesinden dolayı 200 bin lirayı buldu” şeklinde konuştu.
Erken hasat papaz eriğini almak için Marmaris'ten İznik'e gelen Özdemir Yiğit, sosyal medya üzerinden erik üretimini duyduktan sonra soluğu hemen İznik'te aldığını belirterek, 'Eriklerin lezzeti ise harika ' dedi.