Antalya Körfezi'nde yüksek basınç ve poyrazın etkisiyle denizin su altı görüşü netleşti. Sadece berrak sularda fark edilebilen Venüs kuşağı adlı organizma kentin sularında ilk kez kayıt altına alındı.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya Körfezi'nde bir süredir etkili olan yüksek basınç ve poyrazın etkisiyle suyun berraklığının artmasını fırsat bilip eğitim dalışlarını sıklaştırdı. Prof. Dr. Gökoğlu, dalışlarından birinde Cestum Veneris yani Venüs Kuşağı adı verilen ilginç deniz canlısını görüntülemeyi başardı. Su renginde şeffaf bir yapısı olan ve denizanası benzer yapıdaki planktonun, su altı kamerasına yansıdığı görüntülerde denizanası ailesinden olan küçük yapıdaki medüzler de bulunuyor.
Poyraz Deniz Suyunu Berraklaştırdı
Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bahara girerken doğada olduğu gibi denizde de değişimler yaşandığını ifade ederek, "Poyraz yüzey ve kıyı suyunu açığa doğru götürdü. Açığın berrak suyu da alttan kıyıya doğru sürüklendiği için görüş çok iyi" diye konuştu.
"Bu Bölgede Görüntü Kaydına Alınamamıştı"
Venüs kuşağı hakkında bilgiler veren Mehmet Gökoğlu şunları söyledi:
"Venüs kuşağı, kemer şekline bir organizma. Hem medüzlerin hem de onların çoğalma dönemi şu anda. Denizanasına benzer bir canlı ancak bu kemer şeklinde. Bu canlının yapısı yüzde 90 üzerinde sudan oluşuyor. Su berrakken net görüyorsunuz. Suyun renginde ve şeffaf bir organizma olduğu için su kirliyken zor görürsünüz. Sürekli dalışlarımızda görüyoruz ancak şu ana kadar bu bölgede görüntü kaydına alınamamıştı."