Birleşmiş Milletler (BM)'nin Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun 11 aydır süren saldırıları sonucunda Gazze'de halkın gıda krizinin derinleştiğini bildirdi.
Yapılan açıklamada, Gazze'deki Filistinlilerin ortalama her iki günde bir öğün yemek alabildiği belirtildi.
Gıda Yardımları Yetersiz
UNRWA'nın açıklamasına göre, Gazze Şeridi'nde ihtiyaç duyulan gıda yardımının yüzde 83'ü bölgeye ulaştırılamıyor. İnsan hakları örgütü Norveç Mülteci Konseyi (NRC) ve diğer kuruluşların verilerine göre, bölgede yetersiz beslenmenin etkilerini azaltmak amacıyla çocuklara yüksek enerjili bisküviler dağıtılmakta.
Gazze'de Açlık ve Yetersiz Beslenme
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nin verilerine göre, açlık nedeniyle 36 Filistinli hayatını kaybetti. Ayrıca, 3 bin 500 çocuk, yetersiz beslenme ve gıda eksikliği nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya. Küresel Gıda Krizi Raporu ise Gazze Şeridi'nin, tarihindeki en şiddetli gıda krizini yaşadığını vurguladı.
İsrail’in Saldırıları ve Sivil Kayıplar
BM Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, İsrail’i Gazze’de Filistinlilere karşı bir "açlık kampanyası" yürütmekle suçladı. Aralık 2023 itibarıyla Gazze'deki Filistinlilerin, kıtlık ve felaket düzeyinde açlık çeken dünya nüfusunun yüzde 80'ini oluşturduğunu belirtti.
İsrail’in 7 Ekim 2023'ten itibaren Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 795’i çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere toplamda 41 bin 272 Filistinli hayatını kaybetti. Ayrıca, 95 bin 551 kişi yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu belirtilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
Uluslararası Tepkiler ve Çağrılar
Uluslararası toplumdan ve insan hakları örgütlerinden gelen tepkiler, Gazze’deki insani krizin derinliğini ve aciliyetini ortaya koyuyor. UNRWA ve diğer yardım kuruluşları, bu krizin çözülmesi için daha fazla uluslararası destek çağrısında bulunuyor.