Ramazan ayı biraz da iftar yemeklerinin sonundaki ve Ramazan Bayramı’nda ikram edilen tatlılarıyla
öne çıkar. İşte bu gerçekten yola çıkarak Areda Piar yurt çapında Türkiye’nin “En Sevilen Şerbetli
Tatlısı” araştırmasını hazırladı. Araştırmaya göre, Ramazan ayında tatlı tüketimi belirgin şekilde
artıyor. Katılımcıların yüzde 45,5’i bu dönemde şerbetli tatlıları daha fazla tükettiğini belirtirken,
tüketiminin azaldığını belirtenler ise sadece yüzde 11,1.
Baklavayı Tartışmasız Lider…
Araştırmada şerbetli tatlılar arasında, zirveye yüzde 64,1 ile baklava yerleşiyor. Yüzde 44,6 ile künefe ikinci sırada yer alırken kadayıf yüzde 31,7 ile üçüncü sıraya yerleşiyor. Katmer yüzde 22; ekmek kadayıfı yüzde 18,8; tulumba yüzde 16,1; şekerpare yüzde 13,9; kalburabastı yüzde 12,7; revani yüzde 11,5; Kemalpaşa yüzde 8,3 ve şambali tatlısı yüzde 5,3 oranında favori tatlı seçildi.
Çeşitleri arasında ise fıstıklı baklava yüzde 48,6 ile en sevilen baklava çeşidi olarak araştırmaya
yansıyor. Cevizli baklava yüzde 29,9 ile ikinci, fıstıklı dürüm sarma yüzde 29,2 ile üçüncü, soğuk
baklava yüzde 28,2 ile dördüncü sırada yer alıyor. Diğerleri ise şu şekilde: Fıstıklı havuç dilim yüzde
23,5; fıstıklı şöbiyet yüzde 22,6; midye baklava yüzde 19,2; sütlü nuriye yüzde 14,2; fıstıklı saray
sarma yüzde 12,9; kuru baklava yüzde 11; cevizli burma yüzde 10,1; fındıklı baklava yüzde 5,3.
Tatlı Keyfini Ünlülerle Yaşamak İstiyoruz…
Araştırmada katılımcılara “Hangi ünlü ile karşılıklı baklava yemek isterdiniz?” sorusu da yöneltildi.
Sonuçlara göre, Demet Akbağ yüzde 26 ile ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 21,5 ile Tarkan ve yüzde 11,6
ile Meryem Uzerli takip etti. Listede ayrıca Hadise (yüzde 7,4), Salih Bademci (yüzde 7,1) ve Melike
Şahin (yüzde 6,9) gibi isimler de yer aldı.
Şerbetli tatlı severlere, “Hangi ünlü şefin yaptığı şerbetli tatlıyı yemek isterdiniz?” diye sorulduğunda, Arda Türkmen (yüzde26,0) ve Ömür Akkor (yüzde25,9) en çok tercih edilen isimler oldu. Mehmet Yalçınkaya (yüzde14,7), Refika Birgül (yüzde10,9) ve Somer Sivrioğlu (yüzde 9,8) da tatlı konusunda merak edilen şefler arasında yer aldı.
Pastane Tatlılarını Tercih Ediyoruz…
Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 66,3’ü şerbetli tatlısını pastane veya tatlıcılardan satın alırken
yüzde 28,5’i evde kendi tatlısını yapmayı tercih ediyor. Tatlı alırken tüketicilerin en çok önem verdiği kriter yüzde 44,8 ile lezzet oluyor. Doğal ve katkısız içerik yüzde 37,4 ile bir diğer önemli faktör olarak öne çıkıyor. Üretim hijyeni yüzde 7,5 ile üçüncü sırada yer alırken, marka bilinirliği yüzde 5,2, fiyat yüzde 4,5 ve ambalaj-sunum yüzde 0,7. Tatlı severler için şerbetli tatlılar yalnızca bayramlarla sınırlı değil! Katılımcıların yüzde 46’sı her zaman tatlı tükettiğini belirtirken, yüzde 39,7’si özellikle bayramlarda şerbetli tatlıyı vazgeçilmez buldu. Misafir ağırlama (yüzde 7,3), aile yemekleri (yüzde 5,1), doğum günleri (yüzde 1,3) ve düğünler (yüzde 0,4) gibi özel günlerde de tatlı tüketimi öne çıktı.