Uzun yıllardır Antalya’nın dünyaca ünlü falezlerinde süren işgale karşı Antalya kamuoyunun baskısına dayanamayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olaya el attı. Falezlerdeki işgallerin kaldırılacağının duyulmasının ardından Akdeniz Gerçek’e konuşan ŞPO Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, “Telafisi güç veya imkânsız zararların oluşmasına karşın, doğal morfolojik yapıya zarar verecek her türlü yaklaşımın karşısındayız” dedi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Antalya’daki plajlarla ilgili çarpıcı bir karar aldı. Bakanlık, Muratpaşa Belediyesi tarafından işletilen halk plajları ve bazı otellerin plajları için ‘işgal’ kararı verdi ve bu plajların yıkılması için talimat gönderdi. Akdeniz Gerçek’in uzun süredir takip ettiği ve attığı manşetler ile kamuoyu oluşturduğu falez işgalinin son bulması için atılan adım sonrası tartışmalar hararetlendi. Konuyla ilgili Akdeniz Gerçek’e açıklama yapan Şehir Plancıları Odası )ŞPO) Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Antalya Falez Bandındaki plajlar ile ilgili almış olduğu kararın tüm Falez Bandındaki plajları kapsamadığı görülmüş olup kapsamayan plajların hangi bütüncül bilimsel çalışmalar doğrultusunda karara bağlandığı bilinmemektedir” dedi.
“DOĞAL YAPIYA ULUMLU DOKUNUŞ YAPILMALI”
ŞPO Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, “Falez sahil bandının koruması ve korumaya yönelik yaklaşımlarda bulunması gerekliliği ile gelişi güzel insanların inisiyatifine göre ve her talep edilen kıyı yapısının herhangi bir bilimsel etüt ve fizibilite çalışması yapılmadan, bütüncül değerlendirmelerde bulunmadan yapılmış olması çok üzücüdür. Yapılan kıyı yapılarının falez dokusuna zarar verdiği göz önünde bulundurulduğunda; her noktadan denize inilmemeli, canı isteyen arkada işletmem var diyen herkese deniz üstünde iskele şeklinde plaj kullanım izni verilmemelidir. Bütünleşik kıyı düzenlemesi kapsamında bilimsel ve korumacı yaklaşımlar dikkate alınarak yapılacak plaj yerleri tespit edilmeli ve bu alanlar düzenli olarak kontrollü yapılarak denetlenmelidir. Gecekondu görüntüsü niteliğindeki birçok yapının bulunduğu falez kıyı bandında; kötü örnekler temizlenmeli ve bir an önce nitelikli, doğal yapıya uyumlu dokunuşlara yer verilmelidir” diye konuştu.
“ÜSTÜN KAMU YARARI ARANMALI”
Başkan Funda Yörük, “Bilinmelidir ki! Antalya Falezleri, kireçtaşı ve dolomit gibi tortul kayaçlardan oluşmuş ve falezler deniz seviyesinden yükselerek keskin, sarp kayalık oluşumu ile dramatik bir manzaraya sahip olup milyonlarca yıl süren erozyon ve deniz hareketlerinin bir sonucu olarak şekillenmiştir. Böylesi jeolojik açıdan ilginç doğa harikası falezler mutlaka korunmalıdır. Ayrıca alanın koruma- kullanma dengesi açısından özel nitelikli sit alanı kapsamında olduğu da göz önünde bulundurulduğunda özel şahısların işletmesine verilmesinin sıkıntılı süreçler oluşturacağı ve halkın çoğunluğunun kullanımın kısıtlanacağı da düşünüldüğünde; Antalya halkının uygun fiyat koşulları ile sahil bandında kullanım sağlaması ve üstün kamu yararı adına kamu tarafından işletilmesi önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
“DOĞAMIZI SAVUNACAĞIZ”
Başkan Yörük, “Falez Bandındaki plajların yıkımı ise önlemlerin ve bilimsel çalışmaların doğrultusunda kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Bu alanlarda ne yıkım ne de yapım rastgele olmaz, olmamalıdır. Falezlerdeki betonlaşmanın önüne geçilemediği takdirde, doğal yapı her geçen gün tahribata uğrayacak olup geri dönülemez hasarlara ve zararlara sebep olmakla birlikte doğal afetlerin önüne geçilemeyecektir. TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi olarak kentimizde telafisi güç veya imkânsız zararların oluşacağından, doğal morfolojik yapıya zarar verecek her türlü yaklaşımın karşısında olduğumuzu ve şehircilik ilke ve esaslarını dikkate alarak, kamu yararı gözeterek, doğa ile barışık, daha yaşanabilir kentler oluşturabilmek için doğamızı savunmaya devam edecek olup bu konuda mücadelelerimizi sürdüreceğiz” diyerek açıklamasını tamamladı.