Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), son bir haftada yaşanan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ihlalleriyle ilgili bir yazılı açıklama yayımladı. Gazetecilere yönelik gözaltıların ve medya kuruluşlarına yönelik yaptırımların demokrasiye zarar verdiği vurgulanan açıklamada, “Biz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak yurttaşın haber alma hakkının engellenmemesini, gözaltındaki gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Bir kez daha iktidarı Anayasa’ya, Basın Kanunu’na, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne uygun davranmaya, gazetelerin can güvenliğini sağlamaya çağırıyoruz” dendi.

Gazetecinin Sorumluluğu Halka Karşıdır

TGC açıklamasında, gazetecilerin toplumdaki rolüne de dikkat çekildi. “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nden yapılan alıntıyla gazetecilerin halka karşı sorumlulukları hatırlatan TGC, “Gazeteci, mağdurun, güçsüzün, yoksulun, ötekileştirilenin ve sesini duyuramayanların sesi olmakla yükümlüdür. Basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma ve bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanır. Bu amaçla her türlü sansür ve oto sansürle mücadele etmeli, halkı da bu yönde bilgilendirmelidir. Bilgi ve haber ile özgür düşünce, herhangi bir ticari mal ve hizmetten farklı olarak toplumsal nitelik taşır” şeklinde konuştu.

T G C

13 Yaşın Altı Çocuklara Sosyal Medya Yasağı! BTK İşlemlere Başladı 13 Yaşın Altı Çocuklara Sosyal Medya Yasağı! BTK İşlemlere Başladı

"Bahçeli meslektaşlarımızı tehdit etmiştir"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gazetecilere yönelik ifadelerini kınayan TGC, “Medyanın çoğunluğunu kontrol eden iktidar, haberin üretimini engelleyip, yurttaşı bilgisizleştirmekte, var olan olumsuzlukları normalleştirmeye, kamu yararına zarar veren eylemleri gözden uzak tutmaya çalışmaktadır. 26 Kasım 2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 'Halk TV başta olmak üzere medya organlarını ve patronlarını tek tek not aldığımızı, zamanı geldiğinde burunlarından fitil fitil getireceğimizi duyuruyorum' diyerek meslektaşlarımızı tehdit etmiştir” ifadelerini kullandı.

Gazetecilere Yönelik Gözaltılar

Açıklamada, aynı gün çeşitli illerde gazetecilere yönelik gerçekleştirilen gözaltılar eleştirildi. Gözaltına alınan gazetecileri hatırlatan TGC,” Aynı gün Diyarbakır’da gazeteciler Roza Metina, Ahmet Sümbül; İstanbul'da Erdoğan Alayumat (serbest), Bilge Aksu (serbest), Tuğçe Yılmaz (Bianet), Suzan Demir (Gazete Duvar); Batman'da Mehmet Uçar (serbest); Ankara’da Bilal Seçkin (serbest) gözaltına alınmıştır” dedi.

RTÜK’ün Yaptırımları Kınandı

RTÜK’ün 27 Kasım 2024 tarihinde yaptığı toplantıda alınan cezalar da TGC’nin gündemindeydi. Halk TV, Flash Haber, Tele 1, Sözcü TV, NOW TV, Star TV, Show TV, Kanal D, S Sport, Exxen ve TV8 gibi kanallara yüzde 3 idari para cezası ve yayın durdurma kararları uygulandı. TGC, bu kararları sansür girişimi olarak nitelendirerek, yurttaşların haber alma hakkının engellendiğini belirtti.

TGC'den dört gazetecinin hedef gösterilmesine tepki: Gazetecilik suç değildir TGC'den dört gazetecinin hedef gösterilmesine tepki: Gazetecilik suç değildir

Anayasa’ya Uyum Çağrısı

TGC, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:

“Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemek için gazetecilerin keyfi olarak gözaltına alınması, tehdit edilmesi, tutuklanması ve medya kuruluşlarının RTÜK eliyle sansür amacıyla düzenli olarak cezalandırılması demokrasi ayıbıdır. Yurttaşın haber alma hakkının engellenmesidir. Biz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak yurttaşın haber alma hakkının engellenmemesini, gözaltındaki gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Bir kez daha iktidarı Anayasa’ya, Basın Kanunu’na, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne uygun davranmaya, gazetelerin can güvenliğini sağlamaya çağırıyoruz.”
 

Kaynak: Haber Merkezi