Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başvurusu üzerine, sit ve koruma alanlarında hukuka aykırı kamulaştırma nedeniyle vatandaşların kamulaştırma bedeli ve yasal faizini mahkemeye depo etmek zorunda kalmasını öngören yasa hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti.
Geçici Madde İptal Edildi
CHP, 18.06.2020 tarihli ve 7247 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 5. maddesiyle 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun’a eklenen Geçici 1. Madde’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Mahkeme, söz konusu düzenlemenin mülkiyet hakkına aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi. Gerekçeli karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kamulaştırma Sürecinde Değişiklikler
Geçici 1. Madde, özellikle büyükşehir belediyeleri sınırları içinde kalan belirli sit alanlarının, koruma alanlarının restore edilmesiyle ilgili kamulaştırma ve maliklerin kamulaştırma işleminin iptaline ilişkin hükümleri düzenliyordu. Bu düzenleme ile, 26.6.2020 tarihinden önce alınan kamulaştırma kararları için Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kamulaştırma bedelini tespit edip taşınmazın idare adına tescil edilmesine karar verebilmesi öngörülüyordu.
Mülkiyet Hakkının İhlali
Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, söz konusu düzenlemenin mülkiyet hakkına aykırı olduğu vurgulandı. Kanun hükmü gereği, kamulaştırma bedelinin yasal faiziyle mahkeme veznesine depo edilmeden davanın görülmesine imkan tanınmıyordu. Bu durumun, mülkiyet hakkını etkili şekilde güvence altına almadığı ve Anayasa'nın 35. ve 40. maddelerine aykırı olduğu belirtildi.