Antalya’da Attalos Pati Gönüllüleri, sokak hayvanlarını ölüme sürükleyen yeni yasaya tepki gösterdi. Yasanın iptal edilmesini isteyen hayvanseverler, çaldığı düdüklerle ses yükseltirken, alana gelen bir köpeği beslerken duygusal anlar yaşandı.
Antalya’da sokak hayvanlarının yaşam haklarını korumak ve savunmak için son dönemde sık sık ses yükselten Attalos Pati Gönüllüleri, bu kez Saat Kulesi önünde bir araya geldi.
‘Ölüm sürgün, hapis yasasına hayır’, ’Hayvansız bir dünya dileyen cehenneme gidebilir, orada tek bir hayvan yoktur’ pankartı açan hayvanseverler; ‘Susma haykır katliama hayır’, ’Barınaklarını kan kokuyor’, ’Susma haykır yalamak haktır’, ’CHP,MHP,AKP elini hayvanlardan çek’ sloganları attı. Açıklamanın yapılacağı alana gelen bir sokak köpeğini besleyen hayvanseverler duygusal anlar yaşadı.
Attalos Pati Gönüllüleri adına açıklama yapan Eda Zorluoğlulları, 261 gündür sokaklarda, meydanlarda, mecliste, kampüslerde, Anayasa Mahkemesi’nde, barınaklarda, belediye önlerinde olduklarını, katliam yasası iptal edilene kadar direneceklerinin altını çizdi.
"Toplumsal Güven Yok Oluyor"
AYM’nin şubat ayı içinde katliam yasasını görüşeceğine yönünde bilgiler aldıklarını aktaran Zorluoğlulları, “Bu sebeple 30 Ocak'ta AYM 'ye avukatların hazırladığı, içerisinde katliam yasasının iptal edilmesini isteyen, hayvanseverlerin imzasının da bulunduğu bir dosya verildi. Biz bu yasayı durdurabiliriz. İnsanlık tarihi boyunca hayvanlarla, doğayla bir arada yaşadık. Ancak hayvanlara yönelik şiddetin normalleşmesi, toplumsal şiddetin yaygınlaşmasına ve sınırlarını genişletmesine yol açıyor. Altındağ'da, Gebze'de, Niğde'de, Mamak'ta yaşanan katliamları hepimiz gördük. Hamile köpekleri tekmeleyerek karınlarını patlattılar, bazı hayvanların kafasını ve uzuvlarını keserek, yavru hayvanları canlı canlı poşetlere koyup boğarak öldürdüler! Bu hafta başında, 3 Şubat tarihinde Erzincan'da korkunç bir katliamla daha karşılaştık. Failler çoğu zaman cezasız kalıyor, yetkililer sorumluluk almaktan kaçınıyor. Adaletin sağlanmaması, vicdanları yaralıyor ve toplumsal güveni yok ediyor” ifadelerine yer verdi.
Zorluoğulları, depremde birçok insanı kurtaran köpeklerin kanlı katliam yasasıyla can vermeye devam ettiğini savundu.
"Adı Barınak, Kendi Hapishane"
Barınak ziyaretlerinde iyi tablolarla karşılaşmadıklarının altını çizen Zorluoğulları, Antalya büyükşehir belediyesi hala yasaklı ırkları göstermemekte tüm çabalarımıza rağmen. Antalya Büyüksehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek , Türkiye de ki en büyük ve belki de bir çok kişiye göre en iyi barınağı yaptığını söylüyor. Bazıları övgü ile bahsediyor bu barınaktan. Adı barınak kendi hapishane olan bir yer ne kadar güzel olabilir ki? Mahallemizde yaşayan, yaşlı, engelli, kimseye zararı olmayan , yoldan geçen birine hav bile demeyen köpekleri toplamaya devam ediyor Muhittin Böcek. En son Karaalioğlu Parkı’ndaki yaşlı köpekleri aldılar ve geri bir türlü alamadı gönüllüler. Yasa ile zorlasan sahiplendirmelere rağmen, sahiplendirilmesi zor canları neden almada ısrar ediyor Böcek? Barınak kapasitesi dolmak üzere, yeni yer yapılıyormuş. 2028’e kadar süre verilmişken nedir bu acele? Şikayetleri değerlendirirken, köpekleri besleyen hayvanseverler ile neden irtibata geçmiyor, saldırgan olmayan mahalleye ait köpekleri neden alıyor?” diye sordu.
Zorluoğulları, barınaklara hayvansever personel getirilene ve hayvan hakları sağlanana kadar nöbetlerinin devam edeceğini belirterek, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde protestolarının devam edeceğini duyurdu.
"Bu Yasa Meşru Değil"
Erzincan’da barınakta yaşanan katliamı sert bir dille eleştiren Zorluoğlulları, “Gerçekleri gizleyemez, katliamları örtbas edemezsiniz. Bu zulüm sürdükçe karşınızda bizi görmeye devam edeceksiniz. Katillerden hesap soracağız.Erzincan’da değil hiçbir yerde katliam istemiyoruz. AYM'ye tekrar sesleniyoruz. Bu yasa meşru değildir. Kanlı katliam yasasını iptal etmediğiniz her saniye yüzlerce binlerce hayvan katlediliyor. Bu yasayı derhal iptal etmenizi istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bir süre daha slogan atan hayvanseverler düdüklü protestolarının ardından alandan ayrıldı.