Antalya'nın İbradı ilçesinde yıllar önce doğaya bırakılan yılkı atları 90 bin dönümlük Eynif Ovası'nın sahipleri haline geldi. Ormana Mahallesi sınırları içerisindeki ovada yaşayan yılkı atları, ilk kez sayıları yüzü aşkın şekilde bir arada görüntülendi.
Belgesellere Konu Olan 90 Bin Dönümlük Eynif Ovası'nda Yaşıyorlar
Toroslar'ın, Akdeniz ile İç Anadolu'yu bıçak gibi kestiği bölgede yer alan Eynif Ovası'nda yavruları ile doğaya ayrı bir güzellik katan atları izlemek için her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler geliyor. Yılkı atları ovada yaklaşık 50 sürü halinde yaşıyor. Gruplar halinde yavruları ile yaşayan rengarenk yılkı atlarının vahşi yaşamları dron ile görüntülendi.
Yerli ve Yabancı Turistlerin İlgisini Çekiyor
Eynif Ovası'nda yaşayan ve her yıl yavrulayarak sayıları bini geçen yılkı atları, su ve yiyecek sorunu yaşamadan sürü halinde geziyor. Ormanları, barındırdığı yaban hayvanları, mağarası ve ovasıyla dikkati çeken bölgenin 'vahşi güzelliği' diye nitelendirilen yılkı atları, Eynif'in turizm potansiyeli olarak görülüyor. Ovada özgürce dolaşan atları görmek üzere her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler geliyor. Özgürlüklerine düşkün olmalarıyla bilinen yılkı atları, kendilerine yaklaşılmasına izin vermiyor. Atları fotoğraflamak isteyenler ancak uzaktan çekim yapabiliyor.
Tarihleri Osmanlı Süvari Birliklerine Dayanıyor
Yılkı atlarının Osmanlı dönemine kadar dayandığı ve bu atların Osmanlı'nın süvari birliklerinden gelmekte olan bir at soyu olduğu biliniyor. Yılkı atları 10-12 attan oluşan gruplar halinde dolaşıyor. Bu grupların liderleri bir erkek olurken diğerleri kısraklardan oluyor. Kışın zor şartlarında ve kurtların saldırılarına karşı bu şekilde mücadele eden yılkı atalrı kışları çam ormanlarının altlarını sığınak olarak kullanıyor.