Antalya’da yaşayan gazeteci-yazar Ulviye Küccük, ikinci baskısını yapılan ‘Bilimin Sultanları’ kitabının imza gününde okurlarıyla bir araya geldi.
Antalya Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN) düzenlenen imza gününde Küccük, okurlarına hem kitabını hediye etti hem de imzaladı. 200 sayfadan oluşan ve Halk Kitabevi’nden çıkan kitap, antik çağdan günümüze, bilimi dönüştüren kadınların hikayelerini anlatıyor.
Hypatia’nın filozifik azmi, Marie Curie’nin Nobele uzanan mücadelesi, Rosalind Franklin’in DNA’nın sırlarına ışık tutması, Özlem Türeci’nin insanlığa umut olan çalışmalarının diğer kadınların başarılarının yer aldığı kitap, sıcak ve ilham dolu bir üslupla kaleme alınırken, kadınların bilime kattığı değeri gözler önüne seriyor.
"Rol Model Bir Kitap"
Okurlarına kitabını tanıtan Ulviye Küccük ise soğuk havaya rağmen imza gününe gelen okurlarına teşekkür ederek, “Bu kitabın ilk baskısını 2015 yılında yaptık. Yayınevi ikinci baskıyı istedi. 2012 yılında araştırmalarıma başladım. 3 yıl boyunca kaynak topladım ve derledim. İngiltere’deki ve Almanya’daki kaynaklardan çeviri yaptırdım. Bilim kadınları olarak bu alanda yine bir eksiklik var ve devam ediyor. İlk baskı akademikti. Akademisyenler için okunması kolay ama öğrenciler için zor olabiliyordu. Bu baskıda daha okunabilir ve anlaşılabilir duruma geldi. Yeni bir baskı ile okurun karşısına çıktık. Hem hayatın her alanından hem de bilimde keşif yapan kadınlar ile ilgili bir çalışma yaptık. Bilim dünyasında, bilim insanlarıyla ilgili kadınların keşiflerde vermiş olduğu mücadeleler, en önemlisi günümüzde gençliğe rol model bir kitap çalışması oldu.” dedi.
İmza gününe katılan Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Songül Başkaya, kitap hakkında izlenimlerini okuyucularla paylaştı.
Ulviye Küccük’ün uzun dönemdir edebiyat dünyasında yer aldığını ve kadınların önündeki engellerin kaldırılması adına önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Başkaya, “Aydınlanma mücadelesinde ışık saçan kadınların sayısı artmalıdır. Edebiyat dünyasında kadınların var olma savaşı verdiği, çok sayıda güçlü kalemin olduğu, öne çıkma noktasında zaman zaman geride kaldığı, perdelendiği bir ortamdır. Bilimin Sultanları isminin ilgi çekmesi çok güzel. Demek ki eşitlik mücadelesinde biz kadınlar yalnız değiliz. Kitabın ismi çok heyecan verici. Halk Kitabevi’nden yeni çıktı, herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Antalyalı bir yazarın başarı öyküsüdür. Bir çok kitabevinde kitabın satışı yapılıyor” dedi.
"Hala Eşitlik Mücadelesi Veriyoruz"
Kitabın içeriği hakkında bilgiler veren Başkaya, “Antik çağdan günümüze kadar pek çok bildiğimiz, bilmediğimiz, bilime öncülük eden kadınların öykülerinin yer aldığı bir kitap. Ama hepsini bir arada derleyen toplayan bir çalışma yok. Burada sadece kadınlar yer alıyor. Yakın tarihten Özlem Türeci’yi de görebiliyoruz. Canan Dağdeviren’i görebiliyoruz. Kitabın dili çok akıcı, akademik değil. 200 sayfalık bir kitap. Akademide, sanatta, siyasette, hayatın her alanında zorlu bir mücadele veren kadınlarımızın adını tekrar efsaneleştirmek adına önemli. Antik çağdan günümüze kadar bir çok bilim insanı var. İster antik çağ olsun, ister günümüz olsun ve yaşadıklarımıza bakın biz hala eşitlik mücadelesi veriyoruz. Biz hala kadını yaşatmaya çalışıyoruz. Dünyanın her coğrafyasında böyle. Gazeteci Özlem Gürses ayağında kelepçe ile ev şahsine mahkum oldu. Her dönemde zorluklar var ama bu dönemde görevimiz sorumluluklarımız daha fazla. Her birlikte kadın erkek demeden bu aydınlanma mücadelesini veren herkesin hakkını korumak zorundayız. Biz, kadının insan hakları mücadelesini veriyoruz. En temel hakkımız yaşamdır. Bilim alanındaki kadınları öne çıkaran çalışma yaptığı için yazarımıza teşekkürler. Bol okuru olan bir kitap olacağına inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.