Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Araştırma ve Ticaret Geliştirme Müdürlüğü tarafından yayınlanan araştırmaya göre; Antalya’da yaş sebze ve meyve ihracatı geçen yılın Ocak-Temmuz dönemine göre %14,8’lik bir artışla 339 milyon 160 bin dolar düzeyine ulaştı. Ancak Antalya açısından bakıldığına her ne kadar yaş sebze ve meyve ihracatı hacim olarak artıyor olsa da, yıllar itibariyle toplam ihracat içerisindeki payı giderek azalış gösteriyor.

    Verilere göre; yıllar itibariyle Türkiye ve Antalya’nın yaş sebze ve meyve ihracat hacimleri ayrı bir grafik altında ele alındığında, sektörün yaşadığı durgunluk göze çarpıyor. Türkiye’nin ihraç ettiği yaş sebze ve meyve hacminde özellikle 2019 yılından itibaren pozitif bir ivme yakalanmış olsa da Antalya için aynı durumdan söz etmek pek doğru değil. Türkiye’nin sektör ihracat hacmi 2021 yılının ilk yedi aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,13 oranında artarken, Antalya ihracatındaki artış Türkiye ortalamasının 5,2 puan altında kalarak %14,81 olarak gerçekleşti.

    2021 yılı Ocak – Temmuz dönemi, 2019 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ise Türkiye genelindeki yaş sebze ve meyve ihracatındaki artış %49,26 olurken, Antalya ihracatında aynı dönemdeki artış yine Türkiye ortalamasının altında %41,35 olarak gerçekleşti.

‘GECİKMEDEN ÖNLEM ALINMALI’

    Antalya’nın turizmden sonraki en önemli gelir kaynağı tarım sektörü. ATSO Araştırma ve Ticaret Geliştirme Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise şu değerlendirmede bulunuldu: “Tarımsal üretim içerisinde de en yüksek paya sahip olan sektörün yaş sebze ve meyve olduğu düşünüldüğünde, sektördeki üretim ve ihracat artış hızının yavaşlaması, bir erken sinyal olarak algılanmalı ve gecikmeden gerekli önlemler alınmalıdır.”

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

 

Editör: TE Bilisim