Hava şartlarının düzelmeye başlamasıyla birlikte Antalya'da gezilecek yerler araştırmaya başlandı. Birbirinden güzel mimarisi ve gezilecek yerleriyle Antalya'da gezilecek yere karar verilmesi zor şehirlerimizden biridir. Sizler için Aspendos Ören yerini ve Aspendos Tiyatrosu'nu derledik! Aspendos Nerde? Aspendos'a Nasıl Gidilir? İşte detaylar...

Aspendos Tiyatrosu (Aspendos Antik Kenti)

Aspendos sadece Anadolu’nun değil tüm Akdeniz dünyası olarak bilinen bölgesinde de günümüze kadar en iyi korunmuş Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla bilinir. Şehir, bölgenin en büyük nehirlerinden biri olan Köprüçay (Antik Eurymedon) yakınındaki tepe düzlüğünde kurulmuştur. Akdeniz ile ulaşımını ve gelişmesini yakınındaki nehre ve topraklara borçlu olan Aspendos’ta bugün çoğunlukla tiyatro ve suyollarını görmek için gidilir. Diğer yapıların kalıntıları ise tiyatronun yaslandığı tepenin düzlüğünde bulunur. 

Antalya’nın Tarihi Hazinesi Aspendossd

Aspendos Adı Nereden Gelir?

Aspendos şehrinin adı İsa'dan Önce(İÖ) 467 yılında gerçekleşen Yunanlılar ve persler arasında geçen şehrin yakınlarındaki nehrin kenarında meydana gelen  Eurymedon Savaşı'nı yunanların kazanmasının ardından ortaya çıktığı bilinir.  Aspendos, Büyük İskender’e hileli yolla direnmeye çalışsa da yenilip ünlü atlar ve altın karşılığındaki vergi borcunu kabul etmişlerdir.

Aspendos'un En Parlak Dönemi

İskender hayatını kaybettikten sonra Aspendos şehri Ptolemaios krallığı egemenliğine girmiştir. Şehrin en parlak dönemi ise Roma İmparatorluğu döneminde olmuştur. Roma Döneminde ünlü tiyatro ve suyollarının yapılmıştır. 

Avrupa Komisyonu Antalya Diplomasi Forumu’na Katılmayacak Avrupa Komisyonu Antalya Diplomasi Forumu’na Katılmayacak

En iyi Korunagelmiş Şehir Aspendos

Aspendos Tiyatrosu en iyi korunmuş yapılardan biridir. Tanrılara ve devrin imparatorlarına adanan Aspendos Tiyatrosu, 15-20 bin kişi ağırlayabilmektedir.  Aspendos Tiyatrosu İmparator Marcus Aurelius devrinde (İS 161–180) Theodoros’un oğlu mimar Zenon tarafından inşası gerçekleştirilmiştir. Girişin iki tarafında bulunan Grekçe ve Latince yazıtlardan Curtius Crispinus ve Curtius Auspicatus adlı şehrin iki zengin kardeş tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Tiyatrodan Sonra Suyolları 

Tiyatronun ardından şehrin ziyaret edilmesi gereken en önemli yapılarından biri suyoludur. Bu suyolları günümüze kadar korunmuş en iyi mimarilerden biridir. 1 kilometre uzunluğundaki kuzey-güney konumlu kemerli köprünün her iki ucundaki su basınç kuleleri oluşturur. Şehrin suyu tepede yer yer görülebilen ana kayaya oyulmuş armut şekilli sarnıçlarda toplanırken, İS 2. ve 3'üncü yüzyıllarda tüm yapılarla beraber suyolu sistemi geliştirilerek suyun daha düzenli elde edilmesi başarılmıştır. Tiyatronun yaslandığı, yer yer sur duvarları ile çevrili tepenin üzerinde ise şehir merkezinin yapıları olan agora, bazilika, anıtsal çeşme, meclis binası ile anıtsal tak, cadde ve Hellenistik tapınak, görülmesi gerekli kalıntılar arasındandır.

En Geçerli Para Burada 

Aspendos gibi ufak şehrin Akdeniz dünyasının en geçerli parasını basmıştır. Anıtsal yapıların ve mimarilerin bu kadar iyi olması ekonomik rahatlığını gösteriyor. 

Aspendos'un Geçim Kaynağı 

Şehrin en önemli geçim kaynağı Kapria Gölü'nden elde dilen tuzdur. Bu tuz kurutulup pamuk tarlalarında kullanılır. Ulaşım konusunda da sıkıntı yaşamayan şehir nehir aracılığıyla Akdeniz Pazarına gönderilir. Bunun yanı sıra Şarapçılık, zeytin ve zeytinyağı ile diğer tahıl ürünleri ve yaş meyve şehrin tarıma dayalı diğer ihraç ürünleridir.

Antalya’nın Tarihi Hazinesi Aspendos12

Aspendos'ta Selçuklu Eli

Aspendos, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde varlığını sürdüren şehirlerden biridir. Ünlü tiyatroda Selçuklu dönemi onarım izlerini özellikle dış cephe ortasındaki anıtsal kapı eklentisinde ve cephesindeki koyu kırmızı zigzag desenli sıva kaplamada görmek mümkündür.

Atatürk'te Ziyaret Etti

 Mustafa Kemal Atatürk de Aspendos'u1930 yılında burayı ziyaret etmiş, “onarılıp yeniden kullanılması” için direktifler vermiştir.

Aspendos'a Giriş Ne Kadar?

Aspendos'a 60 TL karşılığında yıllık müze kart alıp ücretsiz şekilde bir şekilde girilebilir. Turistler için giriş ücreti 15 eurodur. 

Aspendos'a Nasıl Gidilir?

En hızlı rota 46.8 Kilometre olan Mersin - Antalya Yolu/D400 üzerinde ki yolu kullanırsa 43 dakikadır.  Diğer yol ise 58.4 Kilometre olan Mersin - Antalya Yolu/D400 ve Turizm Yolu üzerinden olan yoldur. bu yolda ise Antalya merkezden yaklaşık 57 dakika sürmektedir. 

Aspendos'a Otobüsle Nasıl Gidilir?

Aspendos'a gitmek içim şehir merkezinden 400. AF04A, VC59 numaralı otobüse binip .Serik'te inmeli daha sonra SA19 numaralı otobüse binilmelidir. Kurus Cd-3'te inilmeldir. Fakat Aspendos'a gitmek için yaklaşık 8 KM yürümek gerekmektedir.

Muhabir: Hatice Akkılıç