Antalya’da son yıllarda yüksek seyreden yaz sıcaklığının yanında kış ve bahar yağışlarının az düşmesi sonucu su kaynaklarında ciddi düşüşler yaşandı. Özellikle eylül, ekim aylarında bir çok su kaynağı göl ve gölet kuruma noktasına geldi, bazı su kaynaklarından kuruyanlar oldu. Birde bu duruma vahşi sulama ve bilinçsiz su kullanımının eklenmesi, kentte ciddi sulama suyu sorunu yaşanmasına neden oldu. İçme suyu yönünden büyük bir sorunun yaşanmadığı Antalya’da, bazı bölgelerde sadece basınç düşürme yoluna gidildi. Geçtiğimiz aralık ayına kadar ciddi bir yağış almayan kentte, son dönemdeki sağanak ve kar yağışıyla yüzler gülmeye başladı. Özelikle Saklıkent başta olmak üzere yüksek kesimlerdeki kar kalınlığının 80 santimetreyi aştığı görüldü. Yaz mevsiminde kuruyan derelerde yeniden suların akmaya başladığı gözlemlendi. Doyran, Ekşili başta olmak üzere bir çok gölette su seviyesinin ciddi şekilde yükseldiği öğrenildi.
Güzel Kar Yağışı Oldu
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, geçte olsa yağışların güçlü şekilde başlamasının sevindirici olduğunu söyledi.
Kar yağışını çok önemseyen Gökoğlu,“Yağmur yağışı çok hızlı olursa su bir şekilde toprağı doyurarak kar gider. Biz her zaman yağışın hafif şekilde sürekli şekilde olmasını isteriz. İşte o zaman su yavaş yavaş aşağı iner ve yeraltı sularını oluşturur. Beydağları ve Torosların karla kaplı olması yazın yeraltı sularımızı destekleyecektir. Yağışlar böyle devam ederse yazın az su sorunu yaşarız. İlkbahar yağışlarının da su rezervini desteklemesi için yoğun olması gerekiyor. Geçen yıllara göre bu dönem güzel kar yağışı oldu. Karlar bizim su depolarımızdır, zirvede kar olduğu sürece su sorunumuz olmaz” dedi.
KAR ANTALYA’NIN SU DEPOSUDUR
Son dönemdeki inşaat çalışmalarıyla Antalya’nın altının boşaltıldığını savunan Gökoğlu, “İnşaat zeminlerindeki sular yıllarca dev pompalarla çekiliyor. Yaşanan durumu daha yakından görmek için Kuşkavağı ve Arapsuyu Mahalle’sindeki su kaynaklarına dalış yaptık. Ama halen ciddi şekilde su akışı yok. Kod düşürüldüğü için yağan yağış o seviyeyi tutmuyor. Bu tür inşaatlarda yeraltı suyunun çekilmesine izin verilmemeli, ayrıca kodun altına inilmemesi gerekir” ifadelerine yer verdi.