Antalya'nın İbradı ilçesi Ürünlü köyünde yetişen siyah incirlerde hasat dönemi tamamlandı. Yaklaşık 45 gün süren hasat boyunca 50 ton civarında ürün toplandı. İncirler, kaliteye göre 5 farklı boya ayrılarak kilosu 80 ila 100 lira arasında alıcı buldu.

Antalya'da 10 Ton Sahte ve SKT’si Geçmiş Gıda Maddesi Ele Geçirildi Antalya'da 10 Ton Sahte ve SKT’si Geçmiş Gıda Maddesi Ele Geçirildi

Rekolte düşük, kalite yüksek

İncir bahçesi sahiplerinden Şenol Yavuz, bu yıl rekoltenin düşük olduğunu, ancak kalite açısından çok iyi bir sezon geçirdiklerini belirtti. "Bu yıl ağaçlarımızı sert budama yaptık, bu nedenle ürün miktarı yarıya indi, ancak incirlerimiz çok kaliteli oldu. Gelecek sezon rekoltenin artmasını bekliyoruz" dedi.

Hasat 45 gün sürdü

İncir üreticisi Mesut Şanlı, bu yılın incir hasadını 45 gün boyunca sürdürdüklerini ve ürünleri düzenli olarak pazara ulaştırdıklarını söyledi. Şanlı, "Geçen yıl 15 ton incir topladık, bu yıl ise sert budama nedeniyle 8 ton civarında ürün aldık. Fakat kalite çok daha iyiydi. Ürünlerimizi Antalya halinde pazarladık ve pazarlama konusunda sıkıntı yaşamadık" diye konuştu.

 

Ürünlü'de incir sektörü büyüyor

Şanlı, Ürünlü köyünde her geçen yıl daha fazla Bursa siyah inciri ağacının dikildiğini ve incir üretiminin köyde bir sektör haline geldiğini belirtti. "240 adet incir ağacımız var ve köyümüzün rakımı 800 olduğu için nektarı çok iyi. Ayrıca organik tarım yapıyoruz, yalnızca doğal hayvan gübresi kullanıyoruz" dedi.

Kaliteli ürün, yüksek talep

Ürünlü köyünden incir toplayan Keriman Songür, incir sezonunun sonuna geldiklerini ifade ederek, "Sabahın erken saatlerinde 7-8 kişi toplanıp her 3 günde bir incir topladık. Topladığımız ürünler hızla Antalya haline gönderildi. Bu yıl dolu vurmasına rağmen incirler kaliteliydi" dedi.

Kaynak: İHA